Hirdetés
Forrás: telex.hu

26 féle PFAS-vegyületet mutattak ki a norvégiai Svalbard körüli jégben, ami erősen veszélyezteti az ottani élővilágot. Amikor a jég elolvad, a vegyi anyagok a gleccserekből az alsó folyású ökoszisztémákba, például a sarkvidéki fjordokba és a tundrába kerülhetnek.

Ez az olvadékvíz rengeteg szennyezőanyagot tartalmazhat, többet között PFAS-t is, ami hatással van az egész táplálékhálózatra. Ide értjük a planktonokat, halakat, fókákat és jegesmedvéket is. Utóbbiakról egyébként már kiderült, hogy magas a PFAS szint a vérükben.

De mi is az a PFAS-vegyület?
PFAS-vegyületek, más néven az örök vegyszerek egy 12 000 vegyszerből álló osztály. Ezek közül sok található például a teflonbevonatban, ételcsomagolásban és gyerekülésben. Sok egészségi problémát okozhatnak az embereknek is: például magas koleszterinszintet, pajzsmirigybetegségeket, veserákot. A másik nagy hátrányuk, hogy több ezer év is kellhet ahhoz, hogy lebomoljanak, és folyamatosan mérgeznek. Ezek a vegyi anyagok jelentős környezeti stresszt okozhatnak a vadon élő állatoknak.

Dr. William Hartz, a tanulmány vezető szerzője szerint ez az állatokra gyakorolt ​​„kettős hatás” tökéletes példája: megváltozik az éghajlat, gyorsan olvad a jég, még több szennyező anyag kerül a vizekbe- írja a The Guardian.


Rossz hír a halevőknek

Nemrég írtuk, hogy  PFAS-vegyületek általi szennyezettséget találtak egy amerikai kutatás során a vadon élő halakban – olyan mértékben, mely a fogyasztással az emberi egészségre is káros lehet. Egy vadvízi hal megevése olyan hatású, mintha egy hónapon keresztül valaki szennyvizet inna.

Egy egyesült államokbeli tóból vagy folyóból kifogott vadvízi hal elfogyasztása felér azzal, mintha valaki egy hónapon keresztül lassan lebomló, potenciálisan súlyosan egészségkárosító hatású anyagokkal (PFAS-vegyületekkel) szennyezett vizet inna – erre a megállapításra jutott egy új tanulmány.  A vadvízi halak PFAS-szennyezettségének feltárása érdekében a kutatók több mint 500 halmintát vizsgáltak meg szerte az Egyesült Államokban 2013 és 2015 között. Arra jutottak, hogy átlagosan az amerikai tavakból és folyókból kifogott vadvízi halak kilogrammonként 9,5 mikrogramm PFAS-vegyületet tartalmaztak, ami 278-szorosa annak a mennyiségnek, amely a kereskedelmi célra tenyésztett halfajtákban van jelen.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás