A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Már a Csomolungma halálzónájában is találtak mikroműanyagot. A szakértők 2019 tavaszán vettek mintát a hóból a világ legmagasabb hegyén. A fellelt mikroműanyag nagy része poliészterszálakból származik.

8440 méter magasan, a Csomolungma (Mount Everest) halálzónájában is találtak mikroműanyagot, közölték kutatók a One Earth tudományos folyóiratban. Feltételezésük szerint a szennyezés a hegymászók ruházatából vagy felszereléséből származhat.

A szakértők 2019 tavaszán vettek mintát a hóból a világ legmagasabb hegyén. A fellelt mikroműanyag nagy része poliészterszálakból származó, kevesebb mint ötmilliméteres részecske.

Egy másik kutatócsoport műholdas felvételek elemzése alapján megállapította, hogy a Kumbu-gleccser az 1960-as évek óta több mint száz métert zsugorodott és a jégtömeg olvadása jelentősen felgyorsult, és a következő évtizedekben tovább gyorsulhat. Ennek a gleccsernek az olvadékától több mint 230 millió ember vízellátása függ a Himalája térségében. (MTI)

A korábbi hírek szerint már nincs olyan része bolygónknak, ahol ne lenne jelen valamilyen formában (főleg mikro méretben) a műanyag.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás