Hirdetés
Forrás: telex.hu

A túlturizmus szinte minden ismert nagyvárosban és egzotikus helyen egyre több problémával jár. Arra viszont valószínűleg kevesen gondoltak korábban, hogy a probléma eléri a nem éppen trópusinak nevezhető Alaszkát és székhelyét, Juneau városát.

A Guardian írja, hogy Juneau korlátozza a kikötőjébe érkező tengerjárók utasainak számát a növekvő turizmus negatív hatásai miatt.

Ahhoz képest, hogy Juneau lakossága mindössze 32 ezer főből áll, tavaly már 1,65 millió utas érkezett a kikötőbe, ami 23%-os növekedés az addigi rekordhoz képest. Az új korlátozás értelmében vasárnaptól péntekig 16 ezer, szombaton pedig 12 ezer főt engednek csak kikötni Juneau-ban.

A helyi szakértők szerint nem tudják infrastrukturálisan tartani a tempót ennyi látogatóval, ráadásul a hajóforgalom rendkívül rossz hatással van a környezetre is. Az elmúlt években más nagyvárosokban is korlátozásokat vezettek be a tengerjáró hajókra. Velencében teljesen betiltották, Barcelonában korlátozták, Amszterdamban pedig napidíjat vezettek be.

A tengerjáró ipar virágzik a járvány után, és a hajók egyre nagyobbak. Egyes hajók már közel 6000 utas szállítására képesek, a bennfentesek szerint az iparág még mindig messze van attól, hogy elérje a maximális határt.

Januárban vízre bocsátották a világ eddigi legnagyobb tengerjáró hajóját, az Icon of the Seas-t . A tengerszint felett 20 fedélzetre tornyosul, több mint 7000 utast és személyzetet szállít, és a világ legnagyobb víziparkjával rendelkezik egy hajón.

A Gastineau-csatorna Juneau közelében. A körutazási ágazat egyes kritikusai „hajómentes szombatokat” javasoltak, hogy csökkentsék az ott megálló hajók számát. Fénykép: Alexandre Rosa/Alamy

Juneau nem az egyetlen város, amely aggódik a tengerjáró hajók növekvő társadalmi és környezeti hatásai miatt. 2021-ben Velence teljesen kitiltotta őket a város lagúnájából , míg Barcelona korlátozta a hozzáférést, Amszterdam pedig napiadót vezetett be az utasokra.
Klímaaktivisták blokkolták egy óceánjáró elindulását

Kapcsolódó anyagok:

Velencei bumeráng – visszaütött a turista belépő?

A tengeri luxushajók ellen tüntettek a francia kikötővárosban, Douarnenez-ben

Kirándulók is segítik az inváziós növények terjedését

A turisták a legnagyobb környezetszennyezők?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás