Hirdetés
Forrás: rtl.hu

Mikroműanyagokat találtak olasz tudósok az emberi anyatejben. A kutatókat nagy aggodalommal tölti el, hogy milyen hatása lehet a csecsemők egészségére a műanyagszennyezés.

Az anyatejmintákat 34 egészséges anyától vették egy héttel a szülés után. A minták háromnegyedében mutattak ki mikroműanyagokat – polietilént, PVC-t és polipropilént. A római Marche Műszaki Egyetem kutatói kutatásuk eredményeiről a Polymers című folyóiratban tettek közzé tanulmányt.

A tudósok nyomon követték, hogy a vizsgálatban részt vevő anyák milyen műanyag csomagolású ételeket és italokat fogyasztottak, milyen tengeri eredetű ételeket ettek, illetve hogy milyen testápolási termékeket használtak. És ami aggasztó: nem találtak összefüggést ezek és az anyatejből kimutatott mikroműanyagok jelenléte között. Ez pedig arra utal, hogy a mikroműanyagok mindenütt jelen vannak, és már jóval korábban bekerültek az anyák szervezetébe.

„Azt szeretnénk tanácsolni a terhes nőknek, hogy próbálják elkerülni a műanyagba csomagolt ételek és italok, a mikroműanyagokat tartalmazó kozmetikumok és fogkrémek, valamint a szintetikus szövetekből készült ruhák használatát” – mondta Valentina Notarstefano, a kutatócsoport tagja –írja a The Guardian.

Korábbi kutatások már kimutatták a mikroműanyagok mérgező hatását laboratóriumi állatokban, tengeri élőlényekben, de az emberekre gyakorolt hatásuk egyelőre még ismeretlen. A műanyagok gyakran tartalmaznak káros vegyi anyagokat, például ftalátokat, amelyeket már korábban is találtak az anyatejben. Az olasz kutatócsoport 2020-ban már mutatott ki mikroműanyagokat az emberi placentában.

A kutatókat nagy aggodalommal töltik el a csecsemők egészségére gyakorolt lehetséges hatások, mivel a csecsemők különösen érzékenyek a kémiai szennyeződésekre. A tudósok szerint további kutatásokra van szükség, a lehető leghamarabb, hangsúlyozva, hogy a szoptatás továbbra is messze a legjobb módja a csecsemő táplálásának. (A cumisüvegből táplált csecsemők valószínűleg naponta több millió mikroműanyagot nyelnek le.)

Kapcsolódó anyagok:

A légköri mikroműanyag szálak fő forrásai a szárítógépek

Aggasztó, hogy már az emberi vérben is kimutatták a mikroműanyagot

Immár élő emberek tüdejében is találtak mikroműanyagot

Mindent elborít a mikroműanyag

Már a magashegységek levegőjében is ott a mikroműanyag

Már az antarktiszi hóban is ott a mikroműanyag

A mikro mellett a nano műanyagok is beterítették bolygónkat

A vízhiány mellett az elérhető víz minősége is veszélyben az éghajlatváltozás miatt

Gyökeresen átalakítja a halászatot a műanyag szennyezettség

Miért ne használjunk műanyag kulacsokat?

Már az Északi-sark is műanyag temető

Mikroműanyag a vádlottak padján

Mikroműanyagok után kutat a Dunában az „úszó professzor”

70 éve nyelik a halak a mikroműanyagot

A légköri mikroműanyag szennyezők toplistája

Egyre több az évszázadokig megmaradó mikroműanyag a Tiszában

Átszivárognak a vér-agy gáton a mikroműanyagok, és pusztítják az idegsejteket

Gyakoribb a véltnél a műanyag környezetünkben

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás