Hirdetés

A magánosítható kastélyok listájára végül 48 ingatlan került fel, köztük a szabadkígyósi, amelyet Lázár János már évekkel ezelőtt meg akart szerezni a Ménesbirtokának. Szarvason két ingatlan is vihető: a nemrég 800 millió forint közpénzből elkészült látogatóközpont, és a Bolza-kastély. A kastélyok megszerzőinek beruházási és működési támogatás is nyújtható általános szabályok szerint, az egyedi eltérésekről a miniszter dönthet.

Mindegyik kastélynak nyilván megvan a maga története, a szabadkígyósi Weinckheim kastélyt vitte volna Lázár János már évekkel ezelőtt. Akkor már a Magyar Közlönyben is megjelent, hogy átadja az állam ingyenesen a közelmúltban milliárdos összegért felújított pazar kastélyt a Ménesbirtoknak. Akkor a szabadkígyósi polgármester, maga mögött tudva a térség Fideszes parlamenti képviselőjét, visszaverték az eintstandot, de úgy tűnik, hogy nem dőlhetnek hátra. Most közel félszáz kastély került fel az „örökbefogadhatók” listájára, ahogy Lázár János most már miniszterként fogalmazott a hányatott sorsú kastélytörvénnyel kapcsolatban.

Első körben még Novák Katalin verte vissza a törvényt, Lázár nem is maradt adós, kommunista tempónak nevezte az általa kreált törvény megtorpedózását. Az Alkotmánybíróság sem találta túl biztonságosnak a törvényt, nem látták azokat a garanciákat a paragrafusok között, amelyek az átadás pártatlanságát biztosították volna. Most finomítottak a törvényen, a parlament a múlt héten el is fogadta, most ennek a részletei jelentek meg a keddi Magyar Közlönyben. 

A kastélyokra jelentkezőknek tízéves tervet kell készíteniük, az épületeket a látogatók számára elérhetővé kell tenni, ahogy az egyes építmények körüli parkokat nonstop ki kell nyitni a köz előtt. Az érdekesebb része a kihirdetett törvénynek az, hogy támogatást is kaphatnak az átvevő cégek, vagy közalapítványok az átvett ingatlanok felújítására, működésére, erre általános szabályokat is írtak a törvényben. Erről úgy rendelkezik a törvény, hogy 100 ezer euró feletti összeget kell közzétenni, illetve 160 ezer euró feletti összegről az Uniót is tájékoztatni kell. A támogatás mértéke nem haladhatja meg a valós költségek és a működési eredmény közötti különbséget. A miniszter dönthet egyedi esetekben a megengedhető és ésszerű nyereségről.

Az ingatlanok elidegeníthetetlenek, de az új tulajdonos halála, az örökösök elállása esetén visszaszáll az államra. Ha az állam visszavásárolja, akkor a beruházási költségek mértékéig fizeti meg a vételárat.

Az egész procedúrák a lebonyolítását már augusztusban elkezdik.

Wenckheim kastélypark Szabadkígyós NP tábla kép: Sarkadi Péter

A szabadkígyósi Weinckheim – kastély sorsa azért is érdekes, mert a kastély önkormányzati megszerzéséért a korábbi polgármester, Balogh József harciasan kiállt, neki sikerült maga mellé állítania a választókerületi Fideszes képviselőt, Herczeg Tamást. Nekik sikerült is elérniük, hogy évekkel korábban ne vigye el a kastélyt a Ménesbirtok, amikor pedig az új törvénnyel hozakodott elő már miniszterként Lázár, akkor azt tervezték, hogy az önkormányzati alapítványukkal megpályázzák majd a kastélyt, erre még össze is bútoroztak a Weinckheim család még Szabadkígyóson élő leszármazottaival. Balogh József viszont már nem polgármester, de a településen nem a Fidesz jelöltje győzött, néhány hónapon belül kiderül, hogy ki viszi a kastélyt, és mennyire ragaszkodik még a település a sok helyi számára személyes kötődést is jelentő ingatlant.

Bolza-kastély Szarvas

A szarvasi Körösvölgyi Látogatóközpontot éppen tíz éves, a Körös-Maros Nemzeti Park működteti, központjuk éppen a Csáky-kastélyban van, ami így nem látogatható. A városon átcsordogáló Körös túlpartján áll a Bolza-kastély, és tulajdonképpen mindkettő a város turizmusának a motorja, az előbbi a parkkal, állatparkkal, a másik pedig a nemrég 800 millióból megújult parkkal, látogatóközponttal, ami a Kacsa-tó mellett épült meg. A listában ugyan nem tüntették fel a Bolza-kastély mellett a nemrég megújult látogatóközpontot, mint ahogy a Körös-Maros Nemzeti Park működtette területnél, de akárhogy is van, az új beruházás turisztikai vonzereje az eladó kastélynak is hasznos lehet.

Szarvason néhány évvel ezelőtt vetette meg a lábát Mészáros Lőrinc, először a Gallicoopot szerezték meg, majd a Szarvasi Agrár Zrt –t is megvette a milliárdos. A városban a vizes gigaprojekteket is Mészáros cégei kapták. Nem lepődnék meg nagyon, ha a két kastély is hozzá vándorolna. Ahogy egyébként az Oroszlány melletti majki Eszterházy-kastély a kamalduli szerzetesek kis falujával együtt egyelőre még a városhoz tartoznak, de a teljes rekonstrukciót szintén Mészáros Lőrinc cége végezte.

Nem lehet minden egyes kastélyra kitérni, mindegyik kedves nyilván a helyieknek, és sok helyen tartanak is a magánosítástól, hiába került a finomított törvénybe néhány garancia. Az viszont kiderül a Magyar Közlönyben is kihirdetett törvényből, hogy szó nincsen arról, hogy a magáncégek, alapítványok majd rengeteg saját pénzt tesznek bele a köz érdekében. Inkább fordítva.

Nyitókép: Wenckheim kastély Szabadkígyós. kép: Sarkadi Péter greenfo

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás