A rovat kizárólagos támogatója

Kósa Géza dendrológus április 3-án, váratlanul elhunyt. A botanikus kertek, növénygyűjtemények megszállott kutatója és fejlesztője közel 50 éven át dolgozott Vácrátóton, mely neki is köszönhetően a világ egyik legjelentősebb botanikus kertje.

Megrendülten, mély fájdalommal tudatjuk, hogy Kósa Géza, a Nemzeti Botanikus Kert nyugalmazott vezetője, a dendrológiai gyűjtemény kurátora 71 éves korában, 2021. április 3-án, váratlanul elhunyt.  Rengeteget köszönhet neki a Kert és személy szerint munkatársai is, hiszen több mint négy évtizeden keresztül szentelte életét az ország legjelentősebb élőnövény gyűjteményének, ahol élt és alkotott. Kerttörténeti, kertművészeti, kertészeti és növényismereti átfogó tudása, hatalmas műveltsége, széles körű gyűjteményes kerti tapasztalata adott keretet annak, hogy a mindenkori intézményi lehetőségek közepette folyamatosan fejlődjön, gyarapodjon a gyűjtemény, szépüljön a kert, és méltó módon vigye tovább a Vigyázó Sándor gróf által az utókorra hagyományozott örökséget.

A botanikus kertbe több évtizeden át számtalan különleges, hazánkban ritka vagy éppen egyedülálló növényt, elsősorban fákat és cserjéket telepített, amelyek jelentős részét többnyire saját kezűleg gyűjtötte távol-keleti és közép-ázsiai expedíciókon. A hazai és nemzetközi szinten is kiemelkedő jelentőségű kelet-ázsiai fásszárú gyűjtemény létrehozásáért 2017-ben az államelnök a Magyar Érdemrend polgári tagozat lovagkeresztjét adományozta számára.

Kósa Géza gyulai előadásán 2013 október 5.  kép: Gyulai Hírlap / Oláh Szabolcs

Vezetése alatt – nemzetközi mintára – kezdeményezte a legjelentősebb gyűjteményeket illető Nemzeti Botanikus Kert megnevezés bevezetését, amelynek eredményeként 2013. óta kertünk ezt a nevet viseli. Az Intézmény 2016-ban elnyerte a Magyar Örökség Díjat. A Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetségének (MABOSZ) alapító tagja, 2002-től főtitkára, 2008-tól elnöke volt. Évtizedeken át támogatta szakmailag több tucat hazai gyűjteményes kert működését és fejlődését, építette a szakmai közösségen belüli kapcsolatokat. Távozásával az egész hazai gyűjteményes kerti szakma is egyik vezető alakját veszítette el.

Az oktatás területén is kiemelkedő munkáját a Corvinus Egyetem 2012-ben címzetes egyetemi docensi kinevezéssel ismerte el. Évtizedek óta egyetemi hallgatók, immár pályatársak-kollégák meghatározó tanári alakja. A komoly ismeretanyag mellett a növényvilág iránti tiszteletre és annak létfontosságára hívta fel kollégák és érdeklődő laikusok figyelmét, és ezt a növények iránti elkötelezettséget plántálta mindannyiunkba. Örök hálával és szeretettel őrizzük emlékezetünkben! – írta a kert nekrológjában.

A greenfo podcastjában most két korábbi beszélgetéssel emlékezünk meg a növényi kertek megszállotjáról. Sarkadi Péter először 19 éve találkozott a vácrátóti botanikus kertben ahol egyébként lakott, és már 27 éve dolgozott -akkor még gyűjteményi vezetőként Kósa Gézával. Akkor 2002-ben volt 50 éves az akadémia botkertje. Az első riportban nem csak erről, hanem a világban bejárt 150 kertről, kalandos gyűjtőútjairól, a gyűjteményi anyagokról, és a természetvédelemről is mesélt a növények szerelmese. A második beszélgetésben az ismeretterjesztő Kósa Géza mesélt, az általa akkor újraélesztett Kertkultúra c. újságról.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás