A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A galápagosi rózsaszín szárazföldi iguánát 1986-ban fedezték fel és 2009-ben azonosították önálló fajként. Ma egy 25 négyzetkilométernyi területen élnek a Wolf vulkánon, ahol a nemzeti park szakemberei kamerákkal tanulmányozzák viselkedésüket.

Tudósok becslése szerint már csupán 221 egyed él a galápagosi rózsaszínű szárazföldi iguánából. Mintegy 30 tudós és galápagosi parkőr vett részt abban az expedícióban, amely az Isabela sziget északi részén végzett állatszámlálást, ahol a gyíkfaj őshonos. “A számlálás idején 53 iguána élőhelyét azonosítottuk és rövid ideig befogtuk az állatokat, ezek 94 százaléka a tengerszint felett több mint 1500 méteren él” – közölte a Galápagosi Nemzeti Park.

“Ez alapján úgy becsüljük, hogy a populáció nagysága 221 egyed” – tették hozzá. A galápagosi rózsaszín szárazföldi iguánát (Conolophus marthae) 1986-ban fedezték fel és 2009-ben azonosították önálló fajként. Kizárólag egy 25 négyzetkilométernyi területen él a Wolf vulkánon, ahol a nemzeti park szakemberei kamerákat állítottak fel viselkedésük tanulmányozására és a rájuk leselkedő veszélyek megfigyelésére.

Galápagos rózsaszín szárazföldi iguána számlálás  kép: Freddy Jimenez AFP / Parque Nacional Galápagos

Az egyedszámlálás előtt szakemberek mintegy 350 példányra becsülték a populációt. Eddig egyetlen fiatal egyedet sem találtunk – mondta Washington Tapia, a számláslásban részt vevő egyik tudós az AFP-francai hírügynökségnek. Az, hogy egyetlen térségre korlátozódik élőhelyük, különösen sebezhetővé teszi a fajt – magyarázta.

Az Ecuadortól ezer kilométerre található szigetcsoportnak egyedülálló az élővilága, sehol másutt nem látható fajok élnek rajta. A 13 nagyobb és 6 kisebb szigetből, 42 szigetecskéből és csaknem 200 sziklából álló szigetcsoport 1978 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek