A rovat kizárólagos támogatója
(X)

Nemcsak környezetünk számára fontos, hogy zölden gondolkozzunk, hanem saját magunk és gyermekeink egészsége érdekében is. Sokan azonban azért vetik el egy környezetbarát otthon lehetőségét felújításkor, mert költségesnek tartják a kivitelezését. Ez azonban nem teljesen igaz: van pár egyszerűbb pénztárcabarát megoldás, amivel nagyon is sokat tehetünk a környezetünkért.

Egyszerű lépések a környezetbarát otthonért

A zöld otthon egyik alappillére a hatékony és környezettudatos energiafelhasználás. Nézzük, mit tehetünk, ha ez a cél lebeg a szemünk előtt!

Szigetelés

Családi házunk teljes szigetelése már önmagában is 50 százalékkal csökkentheti az energiafelhasználásunkat. Ha körültekintően választunk szigetelőanyagot, akkor pedig még ennél is többet érhetünk el.

Az úgynevezett ásványgyapot körébe tartozó szigetelőanyagokat például kifejezetten zöld hőszigetelő anyagokként szokták emlegetni. Ennek több oka is van.

  • Kizárólag természetes anyagokból készülnek – például olvasztott kőzetből, salakból vagy üvegből –, így nem tartalmaznak szilikont, azbesztet és gombaölő szereket sem.
  • Újrahasznosíthatóak, ezért nem képeznek veszélyes hulladékot.
  • Lélegző hőszigetelő anyagok, azaz a pára áthalad rajtuk, ezáltal nem penészednek a falak.

Láthatjuk tehát, hogy több szempontból is érdemes szétnéznünk ebben a kínálatban.

Nyílászárók

Amikor környezetbarát nyílászáróra gondolunk, akkor leginkább a fa jut eszünkbe, hiszen az természetes anyag. Hogyan is lehetne a műanyag nyílászáró környezetbarát? Nos úgy, hogy uniós szabályozások alapján legalább 30 százalékban újrahasznosított PVC-ből kell készülnie, de ez az arány akár 100 százalékos is lehet. Fa nyílászárók esetében elkerülhetetlen a fák kivágása, ami nem éppen környezetkímélő megoldás, továbbá maga a gyártási folyamat is magasabb energiafelhasználással jár.

A műanyag nyílászárók mellet szól még az élettartamuk, hogy kevesebb karbantartást igényelnek, továbbá a hőszigetelő tulajdonságukkal is az élen járnak. Ezek szintén fontos szempontok, ha a környezetvédelmet tartjuk szem előtt.

Okos eszközök

Még mindig nem elég elterjedt hazánkban az otthoni okos eszközök használata, ezért sokakban felmerülhet a kérdés, hogy az okosotthonok hogyan segíthetik a környezettudatos mindennapjainkat. Vegyünk most röviden két példát!

Az okostermosztátoknak köszönhetően például optimalizálhatjuk otthonunk energiafelhasználását. Szenzoros technológiával felmérik a helyiségek vagy akár egész épületrészek hőmérsékletét, és szabályozzák a fűtés mértékét. Így megszabadulhatunk a kellemetlen hőmérsékletingadozástól, ugyanakkor a pénztárcánkat is megkímélhetjük.

Korábban is léteztek már légtisztító, párásító készülékek, de amióta beléptek az okoseszközök világába, azóta a környezetkímélő előnyüket is élvezhetjük. Segítségükkel nyomon követhetjük otthonunk levegőjének minőségét. Mivel távolról vezérelhetőek, nem kell egész nap üzemeltetni, bárhol és bármikor bekapcsolhatjuk, illetve olyan erősségűre állíthatjuk azokat, amilyenre éppen szükséges.

Energiatakarékos eszközök

Szerencsére ma már szinte mindenféle eszközből kapható energiatakarékos változat is. Nemcsak a nagyobb háztartási gépeknél érdemes ügyelni az energetikai besorolásra, hanem az egészen kicsi eszközök esetében is sokat számít az energiafelhasználás. Az energiatakarékos izzók például nem csak kevesebb fogyasztással és rezsiköltséggel ajándékoznak meg minket, hanem hosszabb élettartammal is.

Egy-egy energiatakarékos eszközért sajnos borsosabb árat kell fizetnünk, de érdemes hosszabb távon gondolkozni, hiszen a rezsiköltségeink alacsonyabbak lesznek. Ha nincs is elég pénzünk a vásárlásra, akkor megéri inkább várni, és spórolni még egy kicsit.

Ha nagyban gondolkoznánk…

Ha nagyobb felújítási munkálatokat tervezünk, mint például a fűtésrendszer cseréje, akkor is gondolkodhatunk zölden. A hőszivattyú például tökéletes környezetbarát eszköz. Működési elve a környezetből kinyert – levegő, víz vagy föld – hőenergián alapul, ráadásul hűtésre és melegvíz előállítására is alkalmas. Ha az elektromos árammal működő hűszivattyúnkat napelemekkel kombináljuk, akkor nem csak egy szuper öko otthonunk lehet, de szinte teljesen függetlenné is válhatunk az energiaszolgáltatóktól.

Az ilyen kombinált rendszerek kiépítése már a költségesebb megoldások közé tartozik, de érdemes tájékozódni az aktuális állami támogatásokról vagy lakossági pályázatokról.

A legkisebb is számít

Nem tervezünk nagy felújítást? Nem baj, hiszen sok kicsi is sokra megy! A szelektív hulladékgyűjtés például könnyen megvalósítható és nem is igényel magas költségeket sem. Ha lakóhelyünkön nincs szelektív hulladék elszállítás, akkor az úgynevezett gyűjtőszigetek is megoldást jelenthetnek számunkra.

Szintén egy szuper, költség- és energiahatékony lépés, ha minél több természetes fényt engedünk be otthonunkba. Váltsunk áttetsző függönyökre és világosabb színekre, rakjunk fel tükröket a falra!

A zöld otthon megvalósítása egyszerű és pénztárcabarát is lehet, mindössze egy kis kreativitás és utánajárás szükséges hozzá. Ha pedig egy kicsit jobban a zsebünkbe kell nyúlni, akkor nem szabad elfelejteni, hogy nemcsak környezetünk számára cselekszünk jót, hanem saját magunk és gyermekeink jövője szempontjából is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek