A rovat kizárólagos támogatója

Korzika után a kontinentális Franciaországban is felütötte fejét az a baktérium okozta gyógyíthatatlan növénybetegség, amely már egymillió olajfát fertőzött meg Olaszországban.

Bebizonyosodott a gyanú, hogy a nizzai régióban egy pacsirtafűcserjét a Xylella fastidiosa baktérium egyik alfaja támadott meg – közölte a mezőgazdasági minisztérium Párizsban.  A baktérium már több mint egymillió olajfát fertőzött meg Olaszországban, a mezőgazdászok Európa-szerte a betegség elterjedésétől tartanak. Július végén a földközi-tengeri francia szigeten, Korzikán jelentettek fertőzéses eseteket, mire a francia hatóságok intézkedéseket tettek a baktérium terjedésének megakadályozására.

A Xylella fastidiosa szúró-szívó rovarokkal, például kabócákkal terjed. Rajtuk keresztül jut fel a fák koronájába vagy kisebb növényekre, azok hamar kiszáradnak és megfertőzik a környezőket is. Július óta 75 ilyen fertőződést észleltek Korzikán.

Frissen begyűjtött olívabogyók Domaine le Rocher des Fees településen, a dél-franciországi Vendemian közelében 2014. november 20-án. A hűvös nyár, a sok eső és a kórokozók miatt a termés  40-60 százalékkal kevesebb az idén a vártnál. (MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)

Frissen begyűjtött olívabogyók Domaine le Rocher des Fees településen, a dél-franciországi Vendemian közelében 2014. november 20-án. (MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)

 

Az elmúlt évben nagy károkat okozott Olaszország olajfatermésében a baktérium. Puglia tartományban több mint egymillió fa fertőződött meg, és a továbbterjedés megakadályozása céljából elrendelték 3000 kivágását.
 

A Xylella fastidiosa egész sor növényre, köztük haszonnövényekre – például szőlőtőkékre, olajfákra és citrusokra -, sőt nagyobb fafajokra – például tölgyekre és juharokra is – veszélyes. Mezőgazdászok szerint gyors elterjedése a rovarok elleni védekező intézkedések mellett csak úgy akadályozható meg, ha az érintett növényeket felégetik.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás