A rovat kizárólagos támogatója

Harmadik napja oltják a tűzoltók a tüzet egy erdős területen a csernobili tiltott övezetben. A hírt UNIAN ukrán hírügynökség hozta nyilvánosságra. A sugárzás a tűz helyszínén megemelkedett, de a hatóságok szerint Kijev megyében és az ukrán fővárosban nem haladta meg a megengedett mértéket.

Az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat jelentése szerint a lángok még tegnapelőtt, szombaton csaptak fel, és a riasztás aznap kora délután érkezett be hozzájuk. A tűz a lakatlan Volodimirivka település közelében ütött ki a Kotovszkij erdőgazdaságban, és mintegy húszhektárnyi területre terjedt ki.

Jehor Firszov, az állami természetvédelmi felügyelet vezetője később a Facebookon közölte, hogy az aljnövényzet kigyulladása miatt a tűz fokozatosan továbbterjedt, és mintegy 100 hektár vált érintetté. Feltételezte, hogy emberi gondatlanság, a száraz fű felégetésének Ukrajnában még élő, környezetvédők által hevesen bírált gyakorlata, mások szerint törvénytelen szemétégetés vagy egyéb vandalizmus okozhatta az erdőtüzet.

Tegnap a katasztrófavédelem azt jelentette, hogy nyílt tűz már nincs az erdőségben, csak parázsló területeket oltanak. Ezzel szemben ma közölték, hogy még két tűzfészek felszámolásán dolgoztak a tűzoltók. A hétvégén összesen 124 szakember 28 technikai eszköz, köztük két AN-32-es típusú tűzoltó repülőgép és egy Mi-8-as helikopter segítségével vett részt a lángok elleni küzdelemben. A légi eszközök együtt 42 felszállással összesen 174 tonna vizet öntöttek a tűzre.

Az erdészek egy másik részen, Rahivka településnél is oltanak egy kisebb tüzet, amely öt hektárra terjedt ki, és tegnap estére sikerült lokalizálni. Az ottani helyszínen 14 tűzoltó négy műszaki eszközzel látott neki az oltásnak.A tűz következtében személyi sérülés eddig nem történt, lakott terület evakuálása nem vált szükségessé.

Jehor Firszov Facebook-oldalán tette közzé méréseit, eszerint az erdőtűz közvetlen helyszínén megemelkedett a sugárzás. A hatóságok közlése szerint a radioaktív sugárzás szintje Kijev megyében és az ukrán fővárosban viszont már nem haladta meg a megengedett mértéket.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek