A rovat kizárólagos támogatója

Az idei évtől két – a korábbinál jobb minőségű és hangot is közvetítő – webkamerán keresztül követhetik a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) területén költő rétisas-pár (Haliaeetus albicilla) életét a természetbarátok.

Dombi Imre természetvédelmi őr szerint a fokozottan védett madárfaj egyedeinek fészkéhez tavaly kihelyezett kamerát jobb minőségűre cserélték, valamint egy nagyobb látószögű készüléket is kihelyeztek az állatvédelmi szempontok miatt közelebbről nem meghatározott – és a felvételekről sem beazonosítható – költőhelyhez.

A kamerák segítségével betekintést nyerhetünk e ritka, méltóságteljes ragadozómadár-család mindennapjaiba, a fészeképítéstől a tojásrakáson és a költésen át a fiókák felneveléséig – fogalmazott Dombi Imre, aki szerint a faj magyarországi állománya mintegy 300 párra tehető, ebből a DDNPI működési területét jelentő Baranya, Tolna és Somogy megyékben hozzávetőlegesen 150 pár költ. E ragadozók a legkorábban költő magyarországi madarak közé tartoznak: a párok zöme február második felében már lerakja a tojásait – magyarázta a szakember, akinek várakozásai szerint február első időszakában már – a közvetítés követői számára is észrevehető módon – megsűrűsödnek a madarak fészek körüli látogatásai.

Stream Videos
Elsősorban a tojó ül a tojásokon, a fiókák negyven nap alatt kelnek ki, és két és fél hónap múlva repülnek ki a fészekb. A tavalyi közvetítéseken látott rétisas-pár hím egyede tavaly májusban szándékos mérgezés következtében elpusztult. A tojó egy fiatal hímmel állt össze, így a párváltás miatt várhatóan még a szokásosnál is rizikósabb lesz a költés. Eddig félmillió webkamerás megtekintést regisztráltak az erre a célra létrehozott honlapon.

 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek