Hirdetés
greenfo/MTI

Már több mint 1,7 millió hektáron tombolnak erdőtüzek Oroszországban, szinte teljes egészében a távol-keleti Jakutföldön. Pár napja 216 különböző térségben, összesen 1 562 252 hektárnyi területen lángolnak az erdők – számolt be a jakutföldi környezetvédelmi minisztérium.

Csaknem 2200 ember vesz részt a tűz oltásában Jakutföldön, amely a több mint 3,08 millió négyzet-kilométeres területével Oroszország legkiterjedtebb közigazgatási egysége. A helyzet a jakutföldin kívül a szintén távol-keleti Magadanban a legsúlyosabb, ahol 23 területen ég a tűz, több mint 150 ezer hektáron – közölte a rendkívüli helyzetek minisztériumának szóvivője az Interfax orosz hírügynökséggel. Hozzátette: az elmúlt nap során öt különböző, közel 28 ezer hektáros területen sikerült megfékezni a lángokat. A tűz nem fenyeget lakott területeket.

Jelenleg több mint 60 orosz régióban van érvényben figyelmeztetés tűz miatt, nyolc szövetségi területen – Cseljabinszk, Jakutföld, Karélia, Perm, Krasznojarszk, Irkutszk, Csukcsföld, Kamcsatka – pedig vészhelyzetet rendeltek el.

Az erdőtüzek mérgező füstje mindeközben tovább terjedt szerte Oroszország távol-keleti részén. A hatóságok szerint sűrű füst borította el Jakutföld székhelyét, Jakutszkot, illetve további több mint 60 települést a térségben. Az AP amerikai hírügynökség megjegyzi: az Oroszországot sújtó erdőtüzek okaként a szokatlanul magas hőmérsékletet és a tűzbiztonsági előírások be nem tartását teszik felelőssé.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás