A rovat kizárólagos támogatója

1,5 év után durván rozsdásodnak az első körben felújított orosz metrószerelvények. Úgy tűnik ráadásul, hogy nemcsak a belső szerkezetet eszi már a rozsda, hanem az oldallemezek festéke alól is előbújt már. Ha ilyen bóvlit kellett megvennünk Putyinéktól, akkor mire számítsunk a paksi atomerőműben?

A 444.hu-n bemutatott fotók a BKV Kőér utcai telephelyén készültek november végén, a képeken az Ororszországból visszajött első három metrókocsik ajtajai látszanak (a vezérlő- és motorpótkocsik pályaszámai: 600/6000). Jól látható, hogy a pandák (ez lett az új, illetve felújított orosz metrószerelvények beceneve), 1,5 évvel az átadás után már bőszen rozsdásodnak. A festékréteg alól kifolyó barnás lé másra nem enged következtetni.

De nemcsak a rozsda aggasztó, hanem a láthatóan igénytelen munka, amit a gyártó végzett: sorjás, egyenetlen szinte minden részlete az orosz metrónak:

Metrovagonmas által „felújított” metrókocsik első szériája 1,5 évvel az átadás után.Fotó: 444-olvasó

Úgy tűnik ráadásul, hogy nemcsak a belső szerkezetet eszi már a rozsda, hanem az oldallemezek festéke alól is előbújt már, ami egy rosszabb minőségű személyautónál is legalább évek alatt történne meg.  Ezek a kocsik voltak az elsők, amelyek az oroszokkal kötött rossz üzlet keretében elsőként megérkeztek Budapestre 2016. május utolsó napjaiban, és idén januárban álltak forgalomba.

Azt egyébként már a BKV sem cáfolja, hogy a felújítottak között vannak olyan szerelvények, amelyek valójában teljesen újak. A rozsdafoltok szempontjából mindegy is, hogy felújított vagy új szerelvényről van szó.  Az oroszokkal azért tudott Budapest üzletet csinálni, mert azáltal ki tudta zárni a versenyből az EU-s cégeket (a 2-es, 4-es vonalra szerelvényeket szállító Alstomot pl.), hogy felújításra írta ki a tendert.  Végül az új nyugati metrókocsiknál is drágábban készültek el az oroszok a metrókkal, tehát spórolni nem tudott a város a beruházással. Ha pedig valóban ilyen minőségben érkezik meg a 222. kocsi is 2018-ban, akkor kifejezetten rossz üzletet kötött Budapest. 

Az első új orosz metrók 2017 januárban álltak forgalomba, de sok probléma van az ajtók nyitásával, zárásával.  A 444.hu forrásai szerint azóta az összes ajtómechanikát és a vezérlést is kicserélték, a Kőér utcai telephelyen pedig kiadás előtt 30-40-szer zárják, nyitják az ajtókat. Úgy tudják, nem az ajtók mechanikájával, hanem az automatikus vezérléssel akadtak problémák.

UPDATE: A BKK reagált, és azzal álltak elő, hogy még az is lehet, hogy az a rozsda igazából kosz, de ha mégis rozsda, akkor garanciális a javítás.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás