Hirdetés

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai Túzokvédelmi Állomásán a napokban kikeltek az első túzokcsibék a mentett tojásokból.

Az 1978-ban létrehozott Túzokvédelmi Állomásra a természetvédelmi őrök minden tavasszal azokat a túzoktojásokat hozzák be, amelyek valamilyen okból veszélyeztetettek. Legtöbbször arról van szó, hogy zavarás történik (például kaszálás, vegyszerezés során), s ezért a tojó nem tér vissza a fészekre.
 
Elsődleges célunk természetesen az, hogy a fiókák a saját életterükben, a szabadban keljenek ki. Ha azonban ez a fent említett okok miatt nem lehetséges, akkor még mindig a mesterséges keltetés a legjobb megoldás. Az 1600 példányos magyarországi túzokállomány fennmaradása és megerősödése szempontjából minden egyes fióka élete nagyon fontos.
 
Idén eddig tíz túzoktojás került be az állomásra. A tojásokat a természetvédelmi őrök speciális, rázkódásmentes inkubátorban szállították ide. Az állomáson a biometriai adatfelvétel (tojás tömege, hosszúsága, szélessége, embrió percenkénti szívverése) alapján tudunk következtetni a csibe életkorára. A fiókák általában 26-28 nap után kelnek ki a tojásból.
 
Öt tojásból már kibújtak a túzokcsibék, s bízunk benne, hogy a többiek is hamarosan követik őket. Az első napokban állati fehérjével, rovarfélékkel, lucernával és speciális takarmánykeverékkel tápláljuk az új jövevényeket. Mivel nagyon érzékenyek a hőmérsékletre, ezért most még az épületen belül tartjuk őket, csak rövid ideig sétálnak napközben a szabad levegőn. Később, ha kiegyenlítettebbé válik saját hőháztartásuk, akkor kikerülhetnek majd a Túzokvédelmi Állomás elkerített udvarára, azt követően pedig a Túzokvédelmi Mintaterületre. A végcél pedig, mint minden évben, idén is az, hogy ősszel be tudjanak illeszkedni vad fajtársaik közé-írta a park honlapján.
 
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás