A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Azzal a döntéssel zárult az Argentínában hónapok óta tartó vita, hogy nem viszik Kanadába a hőség elől a dél-amerikai ország egyetlen jegesmedvéjét, a 29 éves és 400 kilós Arturót, aki szakértők szerint könnyen belehalhatott volna az útba.

A mendozai állatkert lakója miatt sokan aggódtak, mert úgy vélték, a sarkvidéki időjáráshoz szokott faj képviselőjeként nem tűri a déli féltekén tomboló 35-40 Celsius-fokos nyarat. Arturo életkörülményeit a héten argentin, kanadai, chilei és uruguayi szakemberek mérték fel, s jutottak végül arra az eredményre, hogy jobb, ha az állat Mendozában marad. Elsősorban azért, mert a hosszú utazáshoz el kellene őt altatni, ami veszélyes lenne, másodsorban pedig azért, mert úgy találták, hogy a jegesmedve a körülményekhez – a hőséghez – képest jól van.

Az idős Arturót sokkal inkább megviselte, hogy elvesztette társát, egy Pelusa nevű nőstényt, amellyel több mint 20 évig élt együtt. A jegesmedve nem épült fel depressziójából, amióta elpusztult a párja – mondta az AFP francia hírügynökségnek Gustavo Pronotto, az állatkert igazgatója. Arturo 1985-ben született az Egyesült Államokban és 1993-ban került az Argentína nyugati vidékén fekvő 120 ezres, szőlőiről ismert Mendozába. Az ott eltöltött 20 meleg nyár és enyhe tél után sokan épp amiatt aggódtak, hogy az állat nehezen bírná a mínusz 20 fokos kanadai telet.

Az észak-amerikai ország területén él a becslések szerint 20-25 ezer jegesmedve 60 százaléka. A legnagyobb szárazföldi ragadozó faj – amelyet a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) sebezhetőként tart számon – az Északi-sarkvidéken, Kanada mellett Oroszország, az Egyesült Államok (Alaszka), Norvégia és Grönland területén honos.

Kapcsolódó anyagok:

Jegesmedve született a bremerhaveni állatkertben

Éhen halt egy jegesmedve a Spitzbergákon

Győzött az inuitok jegesmaci biznisze

Boldog Jegesmedve napot!

Kényszerúszó jegesmedvék

Medve evolúció és klímaváltozás

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás