A rovat kizárólagos támogatója

Ne a kormányra várjunk, mi tegyünk életvitelünkkel a hétköznapokban az élhető jövőnkért! De hogyan, mik a teendők? Többek között ezekre is keresi a válaszokat, és megoldásokat a GreenDependent Intézet egy Európai Uniós program magyar résztvevőjeként a lakossági és szakmai kiscsoportos ötletbörzéktől, a stratégia alkotáson át a zöld társasjátékig. A projektről az intézet két vezetője: Vadovics Edina és Vadovics Kristóf mesél podcastunkban.

Hányas a lábad? Erre mindenki tud válaszolni. Mekkora a zöld lábnyomod? Micsoda? Mekkora a 1,5 fokos lábnyomod? Mi van – az meg mi a csoda. Valószínűleg az utóbbi 2 kérdésre, ilyesmi válaszok jönnének.

A zöld vagy ökolábnyom az – ha lassan is- de kezd terjedni a közbeszédben, persze egyelőre főleg csak a környezettudatosan gondolkodók körében. Egyre több szó esik a fenntarthatóságról, a környezetbarát életmódról, amihez tippeket ötleteket nem csak a neten találunk. A spórolást, a pazarlás csökkentését az infláció, a folyamatosan növekvő anyag és energiaárak is ösztönzik, kikényszerítik, és ez a bolygónknak is segít a hosszabb távú túlélésben. Az átgondolt életvitelhez sok zöld, fogyasztóvédelmi, és egyéb civil szervezet ad tanácsokat, tippeket, követendő példákat. Az egyik ilyen nonprofit egyesület a 17 éves GreenDependent Intézet, melynek az egyik futó projektje a másfélfokos életmódot segít elterjeszteni.

A 1,5 fokos lábnyomról szól többek között a mai beszélgetés, hogy az mi, mit tehet az egyén a hétköznapokban a normális színvonalú jövőnk fenntartásáért. Persze nem megyünk vissza a fára vagy a barlangba, de egészséges kompromisszumokat kell kötni, és bizony a fenntarthatatlan luxusfogyasztásról le kell mondanunk. De miről, hogyan, mi a teendő? Többek között ezekre kerestük a választ december elején egy egész napos Másfélfokos Szakmai Műhely keretében a budapesti Európa Pont irodájában. A kiscsoportos társasjátékról, a műhelymunkákról, és az ötletösszegző csapatbeszélgetésekről is mesél Sarkadi Péter szerkesztőnek a GreenDependent Intézet szakmai vezetője: Vadovics Edina, és a GreenDependent Intézet ügyvezetője: Vadovics Kristóf.

A podcast fő témái:

Miről szól az EU Másfélfokos életmód projekt?

Klímaválság és másfélfokos életmód, friss karbon-lábnyom adatok: mekkora karbon-lábnyom „túllövésben” vagyunk és mi várható? Támogató és akadályozó struktúrák Magyarországon.

Mi történt eddig Magyarországon a projekt keretében? Mi volt ez a műhelymunka?
most 7 tonna/év/fő CO2 kibocsájtás, 2030-ra 2 – 2,5 tonna, 2050-re 0,7 tonna a cél. De hogyan érhető ez el?

Hogyan működik a 3 fős csoportokban játszható Kislábnyomos Klíma Kirakó játék?
A lakossági és a szakmai résztvevők eredményei között mik voltak a különbségek?
Az eredmények megbeszélése és összevetése a korábbi állampolgárok részvételével megrendezett Másfélfokos Műhely tanulságaival

Vadovics Edina és Vadovics Kristóf. kép: Sarkadi Péter greenfo

A másfélfokos életmódot befolyásoló társadalmi, gazdasági stb. struktúrák: melyek a legfontosabbak a szakirodalom és szakértői interjúk fényében?

Minek kell megváltoznia és hogyan a különböző területeken annak érdekében, hogy megvalósuljon a másfélfokos életmód?

A Klíma Kirakó segítségével készített jövőkép(ek) megvalósításának tervezése.
Moderált kiscsoportos beszélgetés és tervezés

TÁPLÁLKOZÁS és ÉLELMISZERFOGYASZTÁS,
MOBILITÁS,
LAKHATÁS és ENERGIAFOGYASZTÁS,
SZABADIDŐ,

A kiscsoportos beszélgetések eredményeinek bemutatása és közös megbeszélése Lezárás: hogyan halad tovább az EU Másfélfokos életmód projekt? Hogyan lehet kapcsolatban maradni és további kutatási folyamatokba bekapcsolódni?

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás