A rovat kizárólagos támogatója

A sumonyi madárgyűrűző tábor résztvevőinek szeptemberben nem mindennapi élményben volt részük: országos viszonylatban is egyedülálló fecskegyülekezésnek lehettek tanúi.

A halastó nádasába éjszakázni behúzó első nagyobb fecskecsapatot szeptember 2-án észlelték, a madarak számát ekkor százezer példányra becsülték, de egy hét múlva számuk a félmilliót is elérte.  Szeptember 14-től kezdve esténként már 25-30 percen keresztül zajlott a fecskehúzás. Ekkor körülbelül egymillió fecske éjszakázhatott a nádasban. De még ez sem jelentette a csúcsot – közölte az egyesület –, 22-e és 24-e között számuk már a másfélmilliót is elérte.  A fecskék elvonulása szeptember 25-én kezdődött, és a hónap végére már mutatóba is alig maradt belőlük – olvasható az egyesület hírlevelében.

A madarak többsége a nádasban kiépített hálóállásaink körül éjszakázott, de egy részük a nádas melletti bokrosba húzott be. Ilyen hatalmas madármennyiség a gyűrűzés szempontjából kezelhetetlennek bizonyult volna, ezért olyat tettünk, amit a Sumonyi Madárvonulás-kutató Állomás 33 éves fennállása óta még soha! Esténként részben vagy teljes egészében összehúztuk a nádasban felállított hálóinkat azért, hogy ne fogjunk madarakat! A hónap folyamán még így is közel 15 ezer példány volt a zsákmány. Külföldön jelölt fecskék, köztük finn, német, olasz és svéd gyűrűsek is szép számmal akadtak.

Jó gólyaszaporulat, mégis mélyponton az állomány 

Az idén a baranya-megyei állomány nagysága és a szaporulat szinte teljesen megegyezett a tavalyival. A teljes megyére kiterjedő nyári felmérésünk alkalmával mindössze kettővel kevesebb fészkelőpárt találtunk, de még ez is történelmi mélypontot jelent. Egyetlen párral volt kevesebb gólyánk a 2009. évi minimumnál. A felmérés során 230 fészket vettünk nyilvántartásba, melyek közül 40 bizonyult lakatlannak, míg 5 fészket csak magányos gólyák foglaltak el.  A 185 fészkelőpár egyötöde nem repített fiókákat, de a sikeresen költő gólyák így is 420 fiókát neveltek fel összesen. Ez 2,8 fiókás átlagot jelent fészkenként. 1-es fészekalj 18, 2-es fészekalj 35, 3-as fészekalj 53, 4-es fészekalj 37, 5-ös fészekalj 5 esetben repült ki. A felmérők 8 öreg gólya és 49 fióka pusztulásáról is beszámoltak.

A fészkek 77,8%-a villanyoszlopon, 16,1%-a épületen, 3,1%-a önálló tartóoszlopon, 3,0%-a egyéb helyen (hidroglóbusz, szirénaoszlop, kútágas stb.) található. Gólyafészek a megye 135 településén van, de gólyák csak 112 településen fészkeltek. A legtöbb gólya ezúttal is Kölkeden (16 pár), Sellyén (9 pár) és Mohácson (7 pár) költött.  A szárazság okozta táplálékhiány a gólyákat idén is hamar vonulásra kényszerítette. Egy részük már augusztus elején útra kelt. Egy ilyen, kb. 100 példányból álló korai vonuló csapat éjszakázott néhány napig Magyarszéken, ahol az elektromos vezetékeken 5 példány is áramütésben pusztult el.

A kevés fészkelőpár ellenére örvendetes, hogy az utóbbi három évben jó gólyaszaporulat volt a megyében és az egész országban is. Ez magában hordozza az állomány növekedésének lehetőségét.

Kevesebb a fészkelő fecske

Az idén 9 baranyai településen végeztünk fecskeszámlálást. Az elmúlt évi adatokkal azonban csak 7 település (Basal, Csarnóta, Helesfa, Somogyapáti, Somogyhatvan, Sumony, Zók) esetében volt összehasonlítási lehetőségünk, mert Újpetrén utoljára 2009-ben, míg Molványban idén először vizsgáltuk a fészkelő állományokat.

A figyelembe vehető 7 településen füsti fecskéből a tavalyi 541 pár helyett idén 466 pár, molnárfecskéből 94 pár helyett 93 pár fészkelt. A molnárfecske-állomány stagnálása mellett a füsti fecskék száma 13,9%-kal csökkent. Az állományváltozás tendenciája azonban nem minden településen volt negatív. Jelentősebb visszaesést csak Sumonyban (-49,4%) és Zókon (-16,8%) tapasztaltunk, míg Helesfán (+37,0%) és Somogyhatvanban (+30,2%) nőtt a fecskepárok száma. Érdekességként említhető, hogy Somogyapátiban a 2010. évi alapfelméréskor rögzített 28 párral szemben idén már 63 pár fészkelt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás