A rovat kizárólagos támogatója

A 15 emberekre legveszélyesebb élőlény listáján ártalmatlannak tűnő veszélyforrások is vannak. El tudta volna képzelni, hogy az aranyos vízilovak százával szedik emberi áldozataikat? Dobogós vérszívók, törpék és óriások.

A Business Insider a halálozási adatokat alapul véve több helyen igen meglepő listát tett közzé a Föld legveszélyesebb élőlényeiről. Ezen a listán azzal lehetett előrébb kerülni, minél több ember halálát okozta az élőlény – akár közvetve, akár közvetlenül. Íme a toplista magyarul a hvg.hu jóvoltából.

1. Nem egy vadállat, hanem a szúnyogok kerültek az első helyre, hiszen többféle halálos kórral is meg tudják fertőzni az embereket. 2015-ben körülbelül 750 ezer ember halálát okozták így, annak ellenére is, hogy az elmúlt 15 évben már 37 százalékkal csökkent a maláriával fertőzöttek száma.
 

2. Második legnagyobb ellenségünk mi magunk vagyunk, 2012-ben például 437 ezer gyilkosság történt.

3. A különböző kígyófajták 2015-ben 100 ezer ember halálát okozták.

4. A legmegdöbbentőbb adat a negyedik helyhez köthető, ugyanis a kutyák végeztek itt. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint körülbelül 35 ezer ember hal meg évente a veszettség miatt, az esetek 99 százalékában a kutyától kapják el.

5. Nem kevésbé meglepő az édesvízi csiga ötödik helye, amit évente több mint 20 ezer áldozattal ért el, köszönhetően a vérmételyt okozó paraziták terjesztésének.

6. A rablópoloska évente 12 ezer emberi áldozatot szed halálos csókjaként is emlegetett váladéka kilövelésével, amely Chagas-kórt okoz.

7. A cecelégy az afrikai álomkór terjesztésével évi 10 ezer ember haláláért felelős.

8. Az orsóférgek okozta bélférgesség évi 4500 áldozatot követel.

9. A krokodilok tartoznak még azon élőlények táborába, akik legalább 1000 halálesetet okoznak, ennek döntő többsége Afrikában történik.

10. A galandféreg okozta fertőzések évente 700 esetben halálosak.

11. A vízilovak aranyosak ugyan, de veszélyesek is, Afrikában például támadnak is az emberekre. Sokszor hajók felborításával okoznak halálos balesetet. évente 500 ember halálát okozzák.

12. Az elefántok is agresszívak tudnak lenni az emberekkel, évente 500 esetben halálos sebeket ejtenek.

13. Az oroszlánoktól ugyanez már nem annyira meglepő, éves átlagban több mint 20 alkalommal vannak emberi áldozataik.

14. A farkasok kapcsán évente 10 alkalommal jegyeznek fel halálos támadásokat.

15, A cápákat sokan bizonyára előrébb várták a listán, de épphogy felkerült, évente 6 emberi áldozatuk van.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek