A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: 444.hu

Találat ért egy atomhulladék-lerakót az éjjel Kijevben, tájékoztatták az ukrán hatóságok az ENSZ illetékes szervezetét, a Nemzetközi Atomenergiaügynökséget. A NAÜ közleménye szerint annak nincs jele, hogy az épületben kár keletkezett volna, vagy hogy szivárogna a hasadóanyag.

Az ukrán hatóságok tájékoztatása szerint sikerült helyreállítaniuk mind a kommunikációt a lerakóval, mind a sugárzásmérést. A létesítmény dolgozóinak éjjel óvóhelyre kellett menekülniük, de azóta már feljöttek felmérni a károkat.

Egy nappal korábban már támadás ért egy hasonló kijevi létesítményt, ott a transzformátorállomást érte rakétatalálat. Ezekben a kijevi lerakókban jellemzően kórházakból és gyárakból származó, alacsony sugárzású radioaktív hulladékot tárolnak.

Ugyanakkor ezek sem veszélytelenek. “Ez a két incidens rávilágít arra a nagyon is valós veszélyre, hogy radioaktív anyagokat tároló létesítmények is károsulhatna ka konfliktus során, aminek akár súlyos következménye is lehet mind az emberek egészségére, mind a környezetre” – írta közleményében Rafael Mariano Grossi, a NAÜ főigazgatója. “Még egyszer sürgősen felszólítom a feleket, hogy tartózkodjanak a katonai vagy bármilyen más akcióktól, amik ezek biztonságát fenyegethetik” – írta.

Nyitókép: Orosz megszállás – ukrajnai harcok fotó: Sergei Supinsky AFP

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás