A rovat kizárólagos támogatója

Első ízben választották a Bayer Klímavédelmi Fotópályázat Klímanagykövetévé a 2010-es Év Természetfotósát. Egyetlen, szavak nélküli kép is fontos üzeneteket közvetíthet a világ számára.

– Melyik elismerésre vagy a legbüszkébb?

– A Wildlife Photographer of the Year 2010 (A 2010-es Év Természetfotósa) díjra, hiszen ez a világ legnagyobb szakmai pályázatának a fődíja! A Londoni Természettudományi Múzeumban tavaly kiállított képek egyébként most érkeztek meg hazánkba. Az érdeklődők munkáimból összeállított „Láthatatlanul” című szatellitkiállítást is megtekinthetik a kiállítással egy fedél alatt, a Magyar Természettudományi Múzeumban augusztus 22-ig.

– Van még valami, amit el szeretnél még érni ebben a szakmában?

– Az elsődleges célom az, hogy jól érezzem magam a természetben. Ennek egy szerencsés „mellékterméke”, hogy ezzel tudom segíteni a természet védelmét, népszerűsítem a szépségét és a természetfotózást. Jó dolog, ha ez ember olyasmivel foglalkozik, ami mások számára is értéket képvisel és nem csak a saját szórakozását szolgálja.
A különböző díjak komoly támogatást jelentenek, könnyebben tudok általuk érvényesülni ebben az szakmában, az én értékrendemben mégis első helyen az áll, hogy ne legyen betáblázva a naptáram, bármikor ki tudjak menni terepre.. A nyereményeket is általában új lesek építésére, vagy felszerelésem fejlesztésére fordítom.

– Jó, hogy említed a felszerelést. A
Bayer fotópályázatán idén 3D-s és mobiltelefonos képekkel is lehet nevezni. Mit gondolsz erről? Mit hozhat az új technológia? Lehet mobiltelefonnal is jó képeket csinálni?

– A 3D egy érdekes és új terület, kíváncsian és érdeklődéssel várom, milyen képek érkeznek majd ebben a kategóriában! A mobiltelefonosról azt gondolom, lehet így is jó képeket készíteni, de behatároltak a technikai lehetőségek. Ez a kategória inkább arra jó, hogy a nagyközönség figyelmét is felkeltse.

– A válaszodból már ki is derült: a Bayer Klímavédelmi Fotópályázatán idén először jelensz meg Klímanagykövetként. Ez mit jelent számodra?

– Abban, ahol most tartok, nagyon sokat segített a Bayer Klímavédelmi Fotópályázat, ezért is a vállaltam el ezt a tisztséget, noha a nyár főszezon, és ilyenkor nehezen szakadok el a madaraktól. Emellett kíváncsi vagyok a fiatalok munkáira is!

– Hogyan kerültetek ilyen közel egymáshoz, tanultad meg a madarak nyelvét? Mit tanácsolnál a kezdőknek?

– A természetfotózás a tévhittel ellentétben elsősorban nem a várakozásról szól. Legalábbis azt a válfaját, amit én művelek, egyáltalán nem úgy kell elképzelni, hogy ülök a lesben és várok a szerencsére. Biztosan sokan meg fognak lepődni, de szerintem egy egyszerűbb felszereléssel is lehet egy gyakoribb madárfajról – például egy mezei verébről – díjnyertes képet készíteni. Elsősorban nem az a fontos, mit fényképezünk, hanem az, hogy hogyan. Mit látunk meg a tájban, milyen környezetben, fényekben, viselkedésben örökítjük meg a pillanatot, tehát milyen fotótechnikai megoldásokat alkalmazunk. Mindezek mellett nem csak szigorúan azt nézzük, mi van a képen, hanem, hogy mennyire érdekes, újszerű és mi a mondanivalója. Egyetlen kép könnyen válhat üzenetté, szavak nélkül is.

Máté BenceMáté Bence

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Klímavédelmi Fotópályázaton nem csak a természet szépségén van a hangsúly, hiszen fontos szerepet kapnak az olyan felvételek is, melyek épp ennek az ellenkezőjét mutatják be: az emberiség romboló hatását. Általában fele-fele arányban érkeznek az érintetlen természetről alkotott gyönyörű képek és olyan momentumokról, amelyek felnyitják az emberek szemét azokra a dolgokra, amelyekre, mindannyiunknak jobban oda kell figyelnünk!

– Mitől lesz egy kép igazi üzenet, olyan „mátébencés”?

– Számomra nagyon fontos az élővilág lehető legpontosabb ismerete, ezáltal megpróbálom előre megmondani, bizonyos ingerekre hogyan fognak reagálni az állatok. Ezek ismeretében viszonylag jól ki lehet számolni, mi milyen viselkedést vált ki belőlük, melyik nap-, illetve évszakban mit fognak csinálni – és bizony megkönnyíti a munkát, ha az ember tudja mit fényképez és szereti a környezetét.

Kapcsolódó anyagok:

Máté Bence világsikere a természetfotózásban

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás