A rovat kizárólagos támogatója

Mától pályázhatnak a mikro-, kis- és középvállalkozások az összesen 103,2 milliárdos keretösszegű kombinált hitelprogramokra. A pályázatok keretében megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztések támogathatóak mind a vidéki, mind pedig a közép-magyarországi régiókban. Az elnyerhető támogatás és az igényelhető kölcsön összege is 3-50 millió forint.

A fejlesztésekre a GINOP-4.1.1-8.4.4-16 kódszámú pályázat keretében összesen 91,5 milliárd Ft áll rendelkezésre, amelyből a vissza nem térítendő támogatás 59,4 milliárd Ft, a kölcsön keretösszege pedig 32,1 milliárd forint. A VEKOP-5.1.1-5.1.2-16 kódszámú pályázat keretében összesen 11,7 milliárd forint áll rendelkezésre, amelyből a vissza nem térítendő támogatás 5,8 milliárd forint, a kölcsön keretösszege pedig szintén 5,8 milliárd forint. Tehát a két felhívás keretében mindösszesen 103,2 milliárd forint áll a mikro-, kis- és középvállalkozások rendelkezésére – hívta fel a figyelmet Rákossy Balázs, az NGM európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

A portfolio.hu szedte össze a legfontosabb tudnivalókat:

A pályázatok hozzájárulnak az épületek energiatakarékosságának és energiahatékonyságának megújuló energiaforrások felhasználásával történő javítására irányuló beruházások megvalósításához.

A pályázat keretében támogatható a vállalkozások épületei hőtechnikai adottságainak javítása (szigetelés, nyílászáró-csere), a fűtési, hűtési és használati meleg víz rendszereinek korszerűsítése megújuló energiaforrás hasznosításával, illetve a világítási rendszerek korszerűsítése.

Mind a két felhívás esetében az igényelhető vissza nem térítendő támogatás és az igényelhető kölcsön összege minimum 3 millió, maximum 50 millió forint. A kölcsön futamideje a szerződés megkötésétől számított legfeljebb 10 év, a kamat 2%/év. – ismertette az államtitkár.

Továbbá a kombinált hitelkérelmek esetében legalább 10%-os saját forrással, egyszerűsített eljárással, egyablakos rendszerben igényelhető vissza nem térítendő támogatás, valamint kedvezményes kamatozású kölcsön. A vissza nem térítendő támogatás és a kölcsön egyidejű igénybevétele kötelező.

Az egyik pályázat keretében (VEKOP-5.1.1-5.1.2-16) csak a közép-magyarországi régióban tevékenykedő kkv-k nyújthatnak be kérelmeket, míg a másik konstrukció keretében (GINOP-4.1.1-8.4.4-16) a vidéki, közép-magyarországi régión kívüli térség vállalkozásai tudnak pályázni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek