Hirdetés

A vízhiány miatt mától másodfokú fogyasztási korlátozás lép érvénybe Szentendrén – tájékoztatta a 24.hu-t Fülöp Zsolt, a város polgármestere.  Az orbáni rezsicsökkentés miatt is 15 év múlva összedőlhet az ivóvíz ágazat.Fülöp Zsolt elmondta, hogy a súlyosabb fokozatú korlátozás ideje alatt továbbra is tilos a lakossági fogyasztóknak az öntözés, a medencefeltöltés, az autómosás és minden ehhez hasonló nagyobb vízigényű tevékenység. Mostantól a 10 m3/nap átlagfogyasztás feletti nagyfogyasztó vállalkozásoknak is kötelezően csökkenteniük kell a vízfelhasználásukat. A cégekkel szemben az az elvárás, hogy 10 százalékot faragjanak le az eddigi fogyasztásukból.

A polgármester szerint fontos, hogy éjszaka sem kezdjen senki öntözni, mert a vízszolgáltató ebben az idősávban tudja feltölteni a tározókat.

Fülöp azt is közölte, hogy Duna Menti Regionális Vízmű Zrt.-hez (DMRV) tartozó települések polgármesterei tegnap egyeztettek. A megbeszélésen világossá vált, hogy a DMRV rendszere a közel jövőben nem tud majd jelentős kapacitásnövekedést produkálni, ezért fel kell készülni a mostanihoz hasonló vízhiányos periódusok bekövetkeztére.  A polgármesterek úgy döntöttek, hogy fogyasztáskorlátozások skáláját kibővítik, és bevezetik az úgynevezett nulladik fokozatot is, amely arra szolgál majd, hogy a várható kánikulára és következményeire előre figyelmeztessék a lakosságot. Fülöp Zsolt megköszönte a főváros vezetésének, hogy az elmúlt napokban lajtoskocsikkal segítették a város vízellátását.

eterrnit/ azbeszt vízcső toldás mint kiállítási darab. kép: Sarkadi Péter greenfo

A klímaváltozás mellett az Orbán-kormány álságos rezsicsökkentése vezetett “hatékonyan” a víziközmű cégek, és a víziközmű hálózat leamortizálódásához, amire hiába hívják fel a figyelmet a civilek, szakemberek.  Részletesen 2 podcastunkban is foglalkoztunk a témával:

♥   A rezsicsökkentés miatt előbb utóbb szitává válik a hazai ivóvíz hálózat 
Sárga, barna, iszapos, büdös víz folyik időnként a csapotokból? Rendszeresek a csőtörések a környéketeken? Volt, hogy vízhiány lépett fel a településeteken? Esetleg nincs is lehetőségetek egészséges ivóvízhez jutni? E problémák sok millió ember életét keserítik meg, sok ezer ember egészségét veszélyeztetik Magyarországon.  Legalapvetőbb élelmiszerünket az Orbán-kormánynak köszönhetően 27 % áfa terheli. Ez, és a rezsicsökkentés komolyan veszélyezteti ivóvíz ellátásunkat. 10 civil közösség és 5 szakszervezet szövetségre lépésével megalakult a Víz Koalíció, amely első lépésként indított egy országos petíciót, mely a vízszolgáltatók ínséges helyzetére kívánja felhívni a döntéshozók figyelmét és SOS intézkedéseket sürget.

♥   Tiszta vizet a poharainkba! – 15 év múlva összedőlhet az ivóvíz ágazat

Ma Magyarországon a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer a csapvíz – kérdés, hogy meddig? Ivóvízhálózatunk 86 %-a kockázatosnak minősül. A rezsicsökkentés miatt előbb utóbb szitává válik a hazai ivóvíz hálózat. Rendszeres karbantartás híján a vízcsövek szörnyű állapotban vannak, gyakran eltörnek, egyes településeken már komoly kihívást jelent egészséges ivóvízhez jutni. Ebben a podcastban az önkormányzatok, és a szolgáltatók  képviselői mutatják be- mi a települési önkormányzatok helyzete a vízszolgáltatásban, és milyen a vízszolgáltatók sokszor kényszer helyzete Magyarországon.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás