A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/mti

Július 1-jével véget ért a csaknem kilenc hónapja tartó állami felügyelet a Mal Zrt. gyárában; a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófát követően bevezetett egyedülálló jogintézmény tevékenységéről és az elvégzett feladatokról több száz oldalas zárójelentés készült. Nem ért véget a katasztrófavédelem munkája a térségben.

Az állami felügyelettel együtt ma a Veszprém megyére kihirdetett veszélyhelyzet is megszűnik. A honvédelmi törvény módosítását, az úgynevezett "lex Mal-t" – amely lehetővé tette a Mal állami felügyelet alá vonását – tavaly október 11-én fogadta el nagy többséggel a parlament.
Kossa György alezredes, az állami felügyelet vezetője közölte: az ellenőrzés alá vont céget sikeresen kivezették a katasztrófát követő krízishelyzetből, a felügyelet munkatársai ellenőrizték és nyomon követték a timföldgyár működését pénzügyi, technológiai, bányászati, beszerzési, jogi, környezetvédelmi, munkavédelmi, kárenyhítési és biztonsági területeken. A katasztrófavédelmi kormánybiztos irányítása alatt újraindulhatott a termelés, és a hetvenéves vörösiszap-kezelési technológia helyett alig négy hónapon belül új, száraz technológiát vezettek be. A kárelhárítás mellett részt vettek a különböző hatósági – vízügyi, bányakapitánysági, egységes környezethasználati – engedélyek kidolgozásában.

A felügyelet vezetője a jövőbeni feladatokról szólva elmondta, hogy az átszakadt X-es tározó bezárása jelenleg ötven százalékos készültségben van, a 12 méter mély és 105 méter hosszú vízzáró résfala elkészült, a kazetta végleges bezárása két év múlva fejeződik be. Kiemelte, hogy eddig a Malnak csaknem kétmilliárd forintos költséget jelentett a különböző védművek és völgyzáró gátak megépítése, a tározótérben lévő csurgalékvizek kezelésére kiépített automata semlegesítő rendszer üzembe helyezése, a technológiaváltásra 500 millió forintot költött a cég. Ki kell építeni még egy XII-es záportározót, amelynek a kivitelezése június 20-án elkezdődött – mondta Kossa György, hozzátéve, hogy a gyár teljes területén lévő tizenegy vörösiszap-tározó csapadékvíz-elvezető rendszerének felújítása várhatóan két évig tart.

Szólt arról is, hogy a napokban tartottak egy veszélyhelyzet-kezelési gyakorlatot, amelyet a kidolgozott új tervnek megfelelően a timföldgyár sikeresen végrehajtott. Kialakítottak egy diszpécserközpontot is, amely a gyártás irányítása mellett a biztonságirányítással és a környezet – levegőszennyezettség, vizek, időjárás – monitorozásával foglalkozik, illetve a határértékektől való eltérés esetén riasztást ad ki az illetékes hatóságok és a diszpécser számára.

A felügyelet által iktatott mintegy 28 folyóméternyi iratanyagot tételesen átadják az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak – tette hozzá Kossa György. A "lex Mal" értelmében a gazdasági társaságok honvédelmi érdekből állami irányítás alá vonhatóak; az ajkai timföldgyár felügyeletét mintegy tízoldalas működési rend szerint végezték. Ez tartalmazta a többi között, hogy a kormánybiztos hagyta jóvá és ellenjegyezte a cég vagyoni kötelezettségvállalásait.

Nem ért véget a katasztrófavédelem munkája a térségben.

A veszélyhelyzet vége nem jelenti azt, hogy a katasztrófavédelem munkája befejeződött a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa térségében, az érintett településeken még tart a munka – közölte az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ (UKKK) parancsnoka.
Benkovics Zoltán elmondta, hogy az új devecseri lakóparkban épülő házak átadása augusztus 4-én fejeződik be, utána a kivitelezőknek az iszapömlésben lakhatatlanná vált otthonok közül még hatot el kell bontaniuk.

A tábornok közlése szerint a települések külterületein az elöntött földterületek mentesítéséből még hatvanezer köbméter összegyűjtött szennyező anyagot kell elszállítani, ami az időjárástól függően legalább két hetet vesz igénybe. A kolontári halastó kotrása, a Marcal folyó megtisztítása, a devecseri kastélypark helyreállítása és a katasztrófa egyéves évfordulójára épülő emlékpark kialakítása az őszre fejeződhet be.

A katasztrófavédelem szakemberei csökkentett létszámmal, de folytatják a helyreállítási-újjáépítési feladatok végrehajtásának koordinálását és ellenőrzését, közöttük annak a hatvan háznak a helyreállítását, amely a katasztrófában csak kismértékben károsodott. A felújításra váró épületek – amelyek közül húsz Devecserben, tíz Kolontáron, harminc Somlóvásárhelyen található – tulajdonosaival elkezdik a támogatási szerződések megkötését. A vállalkozók és a mezőgazdasággal foglalkozók kárának enyhítése is folyamatban van. A feladatok koordinálása október végéig tart – mondta Benkovics Zoltán.

A Mal Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. Egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás három települést – Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely – öntött el. A szerencsétlenség következtében tízen meghaltak, több mint százhúszan megsérültek.

Kapcsolódó anyagok:

Vörösiszap ökobomba

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás