A rovat kizárólagos támogatója

Nemrég adták át a Bükki Nemzeti Park interaktív ökoturisztikai látogató, és környezeti nevelési központját a Harkály Házat, mely a Mátrai Tájvédelmi Körzet kapuja. A Mátrafüred környéket megismerni vágyó kirándulóknak érdemes először az itteni kiállítást végigjárni, és azután elindulni az új és megújult tanösvényeken.

A Bükki Nemzeti Park a Bükk-hegység és peremterületét foglalja magába, de a park igazgatósága sokkal több területet kezel. Borsod-Abaúj Zemplén megyét kb. kettévágja a Sajó folyó, ettől nyugatra esik a BNPI területe, emellett Heves és Nógrád megye teljes mértékben. Összesen közel 900.000 ha terület, melyből 240.000 ha védett. Változatos tájai az Alföldi szikesektől az északi országhatárig nyúlnak. Az alföldi Csörsz árok 100-120 méteres tengerszint feletti magaságától a 70 km-re levő 1014 méter magas Kékestetőig. A park látogatóközpontokkal nem túl ellátott, a legismertebb talán Nógrádban az Ipolytarnóci ősmaradványok Természetvédelmi Terület, és sokan látogatják a Lillafüred melletti Szent István és az Anna barlagokat is.

Harkály ház Mátrafüred kép: Sarkadi Péter

Márpedig szükség lenne több ökoturisztikai létesítményre, hiszen a park mérése szerint tavaly óta az idén már ősz elejéig megduplázódott a látogatószám. 200000 körülit mértek, ami természetesen jóval kevesebb a nem mérhető kirándulók tényleges számánál.

A Harkály ház kiállítását Magos Gábor tájegységvezető mutatta be. kép: Sarkadi Péter

A hazai kirándulások egyik kedvenc területe a Mátra. Galyatető, Kékestető környéke mellett sokan keresik fel Mátrafüredet, a Sóstót és Gyöngyös környékét. Ha most megy valaki Gyöngyösről a Mátrába, mindenképpen álljon meg Mátrafüred elején, szinte a település táblánál a látványos új Harkály Ház parkolójában.

A Harkály ház és a park környezeti nevelési tevékenységét Hazafi Dorottya ismertette. kép: Sarkadi Péter

Az új szárnnyal kibővített, és zöldenergiásan felújított egykori iskolaépületben kapott helyet egy interaktív kiállítás, mely sok hasznos ismeretet ad kicsiknek, nagyoknak egy tanösvény kirándulás előtt.  Mivel mind a 8 hazai harkály faj él itt a Mátrában – talán innen a neve.

Bocsa Anita a park környezeti nevelője mutatta be a Vidra verda guruló természetbúvárt. kép: Sarkadi Péter

Emellett -egyenlőre elsősorban a nógrádi iskolásoknak – nyújt hasznos információkat a tanórán kívüli új oktatási eszköz, a guruló természetbúvár  Vidra verda, melyet szeptember közepén mutattak be az újságíróknak.

Szádeczky Kornélia osztályvezető és a vidra verda mágnesesfurgon játéka kép: Sarkadi Péter

Podcastunk ezen a bemutatón készült.

A podcastban megszólalnak: Bocsa Anita, Szádeczky Kornélia, Magos Gábor, és Hazafi Dorottya.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek