A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az Egészségügyi Világszervezet mostantól két grammnál kevesebb nátrium bevitelét javasolja felnőtteknek a magas vérnyomás visszaszorítása céljával.

A szívbetegségek és vérellátási zavarok fő okozójának tartott magas vérnyomás visszaszorítása céljával alacsonyabb szinten rögzítette az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a napi sófogyasztásra vonatkozó ajánlását: mostantól két grammnál kevesebb nátrium bevitelét javasolja felnőtteknek. Az eddigi ajánlás két grammot írt elő nátriumból, ami napi öt gramm konyhasó felvételének felel meg. A most Genfben nyilvánosságra hozott új irányelvek alapján a gyerekek napi sófogyasztását a felnőttekéhez viszonyítva arányosan kell megszabni, méghozzá kortól, termettől és súlytól függően.

A szakosodott ENSZ-szerv most először tett közzé ajánlást a napi minimális káliumszükségletről: javaslata szerint naponta legkevesebb 3,51 grammnyi káliumhoz kellene hozzájutnia az emberi szervezetnek. A WHO ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy a sok só és a kevés kálium növeli a magas vérnyomás kockázatát, ennek ellenére az emberek többsége túl sok nátriumot és túl kevés káliumot vesz magához.

A szervezet közleménye szerint különösen a feldolgozott élelmiszerek tartalmaznak sok nátriumot (100 grammnyi kenyérben 250 milligramm van, a szalonnában 1500, a szójaszószban pedig 7000). Az egészségre kedvező káliumból főleg a babban és a borsóban van sok (1300 mg/100g), de a zöldség- és gyümölcsfélék is hasznosak. Főzés közben apadhat egy-egy termék káliumtartalma.

A WHO közölte, hogy új irányelveket kíván kidolgozni a napi zsír- és cukorbevitelre is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás