A rovat kizárólagos támogatója

A karácsonyi ajándékok becsomagolásának komoly hagyományai Magyarországon is, a szezonális ünnepi vásárokban például az egyik legnépszerűbb árucikk a csomagolópapír. Az ünnepi csomagolás tradíciója azonban nem fenntartható – ezt a fejenként évi 95 kg papírhulladék is bizonyítja. Minden ötödik internetező szemétbe csomagolja az ajándékokat.

A csomagolópapírok többsége csak egyszeri használatra alkalmas, de legfeljebb egy alkalommal újrahasznosítható, mielőtt a kukában végzi. A csomagolópapírok újrafeldolgozása több szempontból is problémás, mivel az olcsó, vékony papír rostjai miatt eleve kevéssé alkalmas rá, ráadásul a szervetlen eredetű festékanyagok és a műanyagrészecskék miatt a bomlásuk is nagyon lassú folyamat.

A magyarok az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés 2014-es adatai szerint évente fejenként kb. 95 kg papírhulladékot termelnek, amelynek felét a csomagolóanyagok – főleg a vásárolt termékek borítása és a karácsonyi díszpapírok – teszik ki. Az internetes kereskedelem fejlődése ezt a számot valószínűleg az elmúlt négy évben tovább növelhette, hiszen a házhozszállítás a bolti értékesítéshez képest általában több csomagolóanyagot igényel. Decemberben pedig kiugróan, mintegy 10-15 százalékkal is megnőhet az átlagos papírfogyasztás, míg az újrahasznosítási ráta alig éri el a 65 százalékot.

Egy tonna papír előállításához körülbelül 6 felnőtt méretű fa feldolgozására van szükség, így karácsonykor nem csak a díszítésre szánt fenyőfák esnek az ünneplés áldozatául. Nem csoda tehát, hogy egyre többen szorgalmazzák a csomagolásmentes ünnepeket.
Akinek mégis fontos a csomagolás hagyománya, használjon inkább 100 százalékban újrahasznosított papírt, mellőzze a műanyagszalagok használatát és természetes anyagokkal, például raffiával kösse át a pakkot. Ma már megszámlálhatatlan fenntartható csomagolással kapcsolatos ötletet, DIY videót találhatunk az interneten, amely nemcsak egy jó program lehet, de környezetbaráttá is teheti az ünnepeket.

A tapasztalatok szerint egy ajándék legfeljebb néhány napot tölt a csomagolópapírban, de az sem ritka, hogy csak 1-2 órát, miközben az ünnepek alatt megnövekedett szemétmennyiség jelentős része nem jut el a hulladéktároló telepekre, hanem a természetnek okoz közvetlen kárt.

A szelektív hulladékgyűjtés az ünnepek alatt még fontosabbá válik, hiszen a karácsonykor felgyülemlett kartonok, dobozok, papírok és üvegek összegyűjtésével és megfelelő elhelyezésével elősegítjük az újrafeldolgozást, és megakadályozzuk a felesleges hulladék termelését.(bízva abban, hogy nem megy teljesen tönkre az orbán-kormány által leállamosított, és a tönk szélére züllesztett nemzeti hulladékgazdálkodási rendszer)

Minden ötödik internetező szemétbe csomagolja az ajándékokat

A a zöld karácsony csak rajtad múlik! Hazánkban egy átlagos ember évente 500 kg szemetet termel és ebből a karácsony erősen kiveszik a részét. Tegyük idén egy apró döntéssel zöldebbé és olcsóbbá az ünnepet anélkül, hogy megerőltetnénk magunkat! A Jófogás online kutatása közel négyezer embert kérdezett arról, hogy mennyi csomagolópapírt használnak ajándékozáskor, tisztában vannak-e ennek környezeti hatásával.

Rövid csomagolástörténelem
Az ember mióta létezik, csomagol. A csomagolás legősibb funkciója az összefogás, a tárolás és a szállítás volt. A csomagolóanyag ekkor még természetes anyag volt, elsősorban bőr vagy levél. Egy magyar átlagosan évi 95 kg papírt használ el, ennek fele a termékek, áruk csomagolóanyaga. A globális évi papírfelhasználás mintegy 370 millió tonnára tehető, amelynek szintén felét termékcsomagolások teszik ki. Míg bizonyos áruk esetében a csomagolás sokszor elkerülhetetlen, az ajándékozásnál ez inkább hagyomány, mint szükség.

Csomagolás teszi az ajándékot?

A megkérdezettek 37%-a szerint azért fontos a csomagolás, mert mutatja, hogy törődtünk az ajándékkal, 34%-uk szerint pedig egyszerűen így szebben mutat. Minden ötödik kitöltő udvariatlanságnak tartja a csomagolás nélküli ajándékozást, 6%-uk pedig bevallotta, hogy a csomagolás élményét szereti. Nagyon kevesen, százból csupán ketten gondolják azt, hogy a csomagolás egyáltalán nem fontos.

Olyan egyszerű! Válts papírtáskára, vagy dobozra!

Ez a legegyszerűbb csere, amit idén karácsonykor tehetsz, hogy zöldebbé tedd az ünnepet! Körülbelül 50 000 fát menthetünk meg évente, ha csomagolópapír helyett más megoldást választunk. Csak Angliában annyi csomagolópapírt használnak fel az ünnepekkor, amivel kilencszer körbetekerhetnénk a Földet.
Az online kutatás szerint a megkérdezettek 98%-a fontosnak tartja a csomagolást. Nem baj, ha csomagolunk, csak tegyük okosan! A válaszadók harmada díszdobozba vagy ajándéktáskába rejti a meglepetéseket idén karácsonykor, melyek kiváló alternatívái a csomagolópapírnak, hiszen újra lehet őket használni és ugyanolyan csinosan mutatnak a fa alatt, mint a papírba csomagolt ajándékok.
A gyerekeknek érdemes egy-egy díszes papírdobozt venni és évről-évre ebbe rejteni az ajándékokat. Így évente több ezer forintot és jó pár csomagolással töltött percet is megtakarítasz, ráadásul a környezetedet is véded.

Minden ötödik kitöltő „szemétbe” csomagol

A kitöltők közel kétharmada csomagol. Minden egyes ajándékot, külön-külön. Az ünnepek után a csomagolópapírok többféleképpen végzik. Szerencsére a válaszadók több mint negyede újra felhasználja a papírokat egy következő ajándékozáskor és 53%-uk a szelektív gyűjtőbe dobja a csomagolást az ünnepek után. Azonban rossz hír, hogy minden ötödik elégeti, vagy a kukába dobja a csomagolópapírt, így gyakorlatilag sokan tudtuk nélkül ugyan, de szemétbe csomagolják a kedves ajándékokat.

Árt a környezetnek az ajándékok csomagolása?

A válaszadók 53%-a nem gondolja, hogy az ajándékok csomagolása környezetszennyező. 48%-uk belátja, hogy árt a természetnek a felesleges csomagolás, mégis csupán százból négy ember nem csomagolja be idén egyáltalán az ajándékokat.
Te csomagolsz? Nem baj! Csak egy dolgot kérünk. Idén cseréld a papírt ajándéktáskára, vagy dobozra és tegyél te is azért, hogy szebb legyen az ünnep!

A leginkább környezetbarát karácsonyi csomagolás az, ha nem csomagolunk.

Környezettudatos megoldás, ha az ajándékokat egy kupacban csak egy nagy vászonnal, pl. abrosszal takarjuk le, és a gyerekekkel akár játékosan lehet kitapogattatni, hogy melyik mi, és kinek szánódhatott.

Sokan papír díszzacskókat használnak több éven keresztül – ez is jelentősen csökkenti a hulladék mennyiségét – feltéve, ha az izgatott gyerekek nem marcangolják szét pillanatok alatt. De ez csak nevelés kérdése.

Zöld szempontból persze az is fontos, hogy nem kell a tárgyak vásárlását túlzásba vinni. Nem az ajándékok mennyiségétől lesz szebb az ünnep. Sajnos sokan hajlamosak ilyenkor a túlzott vásárlásra. Aztán az ünnepek után sok felesleges, és egy idő után hulladékká váló tárgy halmozódik otthonainkban. 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás