A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A határ túloldalára, Spanyolországba akarják elűzni a Nyugati(Atlanti)-Pireneusokba frissen betelepített barnamedvéket a nyájaikat féltő térségbeli francia birkapásztorok, miután a ragadozók kihelyezését nem tudták megakadályozni.

Két napja mintegy 100 birkapásztor, vadász és önkormányzati politikus indult a hegyekbe, hogy megölje vagy elkergesse a 3 napja légi úton a vadonba telepített két vemhes nőstény barnamedvét és a két, már hosszabb ideje ott élő hímet. A lázongó gazdák szóvivője szerint "elrettentő hajtóvadászatba" kezdtek a medvék és a farkasok elűzésére, átkergetésére a Pireneusok spanyol oldalára.

A feldühödött birkapásztorok a hét közepén úttorlaszokkal, az áthaladó járművek ellenőrzésével akarták megakadályozni Claverina és Sorita, a másfél mázsás, hét, illetve nyolcéves barnamedvék betelepítését a hegyekbe. A "razziázás" azonban eredménytelen maradt, mert a hatóságok nagy titkolódzás közepette, helikopterrel szállították közelebbről meg nem nevezett rendeltetési helyükre a Szlovéniából hozott állatokat.

A betelepítés célja újra meghonosítani a barnamedvét a Pireneusok nyugati részén (Béarn régióban) és számszerűleg és genetikailag is megerősíteni a hegység középső és keleti részén élő, 43 egyedből álló populációt. 

Az újabb betelepítést még Nicolas Hulot volt környezetvédelmi miniszter kezdeményezte, miután 2012-ben az Európai Unió elmarasztalta Franciaországot, amiért nem tesz meg mindent a területén kihalás fenyegette barnamedve megmentéséért.

Becslések szerint a Pireneusokban tartott 600 ezer birka közül évente mintegy 200 eshet a barnamedvék áldozatául. Tavaly a pireneusi gazdák 800 olyan haszonállatért és 25 olyan méhkasért kaptak kárpótlást az államtól, amelyet vélhetően medve pusztított el. A gazdák egy része nem ellenzi a ragadozók újbóli megtelepítését, szerintük ugyanúgy békésen együtt lehet élni velük, mint hajdanában. Az állam anyagilag támogatja az érintett gazdákat nyájaik védelmében.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek