A rovat kizárólagos támogatója

Medveellenes tüntetés volt Tusnádfürdőn. „Több százan fejezték ki nemtetszésüket az egyre elharapódzó medvekérdés miatt szervezett július 9-i esti demonstráción” – írja a Székelyhon.ro.

A demonstrációt három helyi tanácsos, Bálint-Miklóssy EnikőLukács Attila és Száfta András kezdeményezte, és a tusnádfürdői sípályánál tartották meg. A transzparenseken ezeket a feliratokat lehetett olvasni:
– „Medvéket az erdőbe, ne az otthonainkba”;
– „Mindenkinek joga van a szabadsághoz és a személyi biztonsághoz”;
– „Támogatjuk a Tánczos Barna miniszter által javasolt, a veszélyes medvékkel szembeni beavatkozást szabályozó sürgősségi kormányrendelet-tervezetet”.

Többen plüssmackókkal érkeztek.

Az erdélyi portál a rendezvényről helyszíni riportban és fotóösszeállítással számol be. Emlékeztet, hogy tavaly kétszáz alkalommal riasztották a hatóságokat Hargita megyében, idén eddig már 189 alkalommal hívták medvék miatt a 112-t. Ebből 99 riasztás Tusnádfürdőről futott be a Hargita Megyei Csendőr-főfelügyelőséghez.

Butyka Zsolt polgármester a helyszínen arról beszélt, hogy a fürdővárosban egyre elviselhetetlenebb problémákkal jár a medvék jelenléte, elfogyott az emberek türelme. Az utóbbi négy hétben több mint 60 helyre törtek be a nagyvadak, és már sem a medvepásztor, sem a zárt ajtók vagy ablakok, sem a kutyák, de még az ember sem riasztja el őket. „Szabályszerűen terrorizálva vagyunk reggeltől estig, estétől reggelig, és már a saját házainkban sem vagyunk biztonságban. Így nem lehet élni, valamit tenni kell” – mondta a polgármester.

A tüntetők petíciót juttatnak el kilenc megyei és országos intézményhez, sürgős intézkedés reményében. Via Magyarnarancs.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás