A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az ország egyre nagyobb területén válhat súlyosabbá az aszályhelyzet – mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője Siklós Gabriella az M1-en ma reggel.  Az Országos Műszaki Irányító Törzs előrejelzései szerint a következő napokban már nemcsak az ország keleti területein, hanem nyugatabbra is fokozódhat a vízhiány.

A vízhiány miatt több helyen másod-, harmadfokú készültség van érvényben. Ezeken a területeken a nap 24 órájában ellenőrzik a vízfolyásokat, a csatornák állapotát, összehangolják az öntözési igényeket, továbbá a szivattyúk telepítése és karbantartása is folyamatosan zajlik. Az elmúlt időszakban olyan számú öntözési igény érkezett az OVF-hez, mint korábban soha. A jelenlegi vízhiányos helyzet mindenkitől nagy figyelmet igényel: a hatóságoktól, de a felhasználóktól is – hívta fel a figyelmet Siklós Gabriella, aki azt is elmondta, hogy a nagyobb tavak minőségét és szintjét is folyamatosan ellenőrzik. A vízminőség mindenhol megfelelő. A Balatonon alacsony a vízállás, de mindenkit megnyugtatva kiemelte: például 100 évet tekintve – 1921 és 2021 között – hatvan alkalommal alacsonyabb volt a vízszint a jelenleginél.

A Velencei-tavon viszont komoly beavatkozásokra van szükség, jelenleg 4 centiméterre vannak a valaha mért legalacsonyabb vízállási szinttől. Itt minden hajnalban levegőztetik a tavat a szakemberek és folyamatosan próbálják az oxigént dúsítani a vízben az élővilág érdekében.
Siklós Gabriella azt mondta: jelentős mennyiségű csapadék a következő napokban sem várható a vízgyűjtők területén.


Stagnálnak az árak, kiszáradóban a Velencei-tó ingatlanpiaca

Feltűnően visszaesett a kereslet a velencei-tavi eladó ingatlanok iránt, a hirdetéseket az első fél évben 60 százalékkal kevesebben böngészték, mint az előző év azonos időszakában, a visszaesés mértéke túlmutat az általános piaci tendenciákon, nem független a csökkenő vízszinttől. Érezhetően mérséklődött a kereslet idén már a Balatonnál is, de a Covid előttit ott még eléri. Részletek a Világgazdaság cikkében >>>

Nyitókép: Velencei-tó Gárdonynál kép Mucskai Anna Időkép

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás