A rovat kizárólagos támogatója

A Heti Világgazdaság szúrta ki, hogy csaknem egymilliárdos megbízást nyert el a felcsúti polgármester és a kormány egyik kedvenc építőipari cége.

A West Hungária Bau Kft. és a Mészáros Lőrinc tulajdonában levő Fejér-B.Á.L. Zrt. építheti Püspökszilágyban radioaktívhulladék-tárolót – derül ki a Közbeszerzési Értesítő legfrissebb számában között hirdetményből. A hivatalos nevén Radioaktív Hulladékokat Feldolgozó és Tároló kapacitás-felszabadítása, biztonságnövelése következő ütemének végrehajtásához szükséges csarnok, konténment és kapcsolódó infrastruktúra kialakítását a két cég konzorciuma 835,6 millió forintért vállalta, valamivel olcsóbban, mint a 846 milliós fedezet.

A család mindenek előtt
A Mészáros Lőrinc gyerekeinek tulajdonában álló FEJÉR-B.Á.L. Zrt. nevét a három testvér, Beatrix, Ágnes és az ifjabbik Lőrinc nevének kezdőbetűjéből állították össze. A konzorcium másik tagja a West Hungária Bau Kft., amellyel Mészárosék korábban a Nemzeti Lovarda építését is megkapták. A West Hungária Bau tulajdonosa, Paár Attila volt az, aki 2015-ben megvette Tiborcz Istvántól a közbeszerzéseken szárnyaló Eliost.

A nyílt eljárás már a második próbálkozás volt a kiíró, állami tulajdonú Radioaktív Hulladékokat Kezelő Nonprofit Kft. részéről. Az előző, tavaly augusztusban kiírt tender eredménytelen lett, ugyanis a legolcsóbb ajánlatot benyújtó pályázó is 930 millió forintot kért. Ebben a konzorciumban szintén részt vett a miniszterelnök veje, Tiborcz István üzlettársa, Paár Attila tulajdonában levő WHB, ám akkor még a Mecsekérc Zrt.-vel párban. Ez utóbbi cég most külön próbálkozott, de csak a második legjobb helyre futotta, bár szintén a kereten belül maradt 841 milliós ajánlatával.

A püspökszilágyi létesítmény egyike a paksi erőmű három hulladéktárolójának. Az akkori ajánlások alapján 1971-ben tervezték és öt évvel később helyezték üzembe, 1998-ig az ÁNTSZ üzemeltette. Itt ugyanis nem csak az erőmű hulladékát dolgozzák fel, de az egész országban keletkező radioaktív anyagokat.

A mindössze két éve alapított Fejér-B.Á.L. Zrt. tavaly nyerte el az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. minősítését, ez azt jelenti, hogy Mészárosék építőipari cége kaphat megbízásokat az erőműben is-írta a hvg.hu.

Unokáink nyakába varrjuk sugárzó atomhulladékunkat

Unokáink nyakába varrjuk sugárzó atomhulladékunkat

Már elkezdte költeni a kormány a tízmilliárdokat a két új paksi atomrektor építésére, miközben még a már működő atomerőmű leszerelése során keletkező erősen sugárzó nukleáris hulladékok végleges elhelyezésről sem gondoskodott – közölte Jávor Benedek.

A Párbeszéd európai parlamenti képviselője szerint a radioaktív szemét kezelése néhány éven belül óriási műszaki, pénzügyi és társadalmi gondokat okoz a magyar lakosságnak. – Azoknak az embereknek, akiket azzal hiteget a kormányzat, hogy az atomenergia a legolcsóbb és környezetbarát – tette hozzá. Az atomerőművek életciklusa során az egyik legkritikusabb feladat azok elbontása és a leszerelés során keletkező erősen sugárzó anyagok, illetve a működés alatt kiégett fűtőelemek elhelyezése.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás