A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Mikroműanyagot azonosítottak egy újonnan felfedezett rákfajban. Az állat a Csendes-óceánban, 6500 méteres mélységben mélyen él. A WWF a hír kapcsán petíciót kezdeményezett a műanyagszennyezés megfékezésére. Axel Hein, a szervezet munkatársa szerint a most felfedezett faj bolygónk egyik legeldugottabb helyén él, mégis már most szennyezésnek van kitéve.

Az angliai Newcastle-i Egyetem csapata az Eurythenes plasticus nevet adta a felemáslábú rákok (Amphipoda) rendjébe tartozó állatnak. Alan Jamieson, a kutatócsoport vezetője kiemelte, ezzel a névvel a tengerek szennyezettségére kívánják felhívni a figyelmet, illetve arra, hogy sürgősen tenni kell valamit a hatalmas műanyagáradat ellen.

A felemáslábú rákban polietilén-tereftalátot (PET) találtak. Ez az anyag számos mindennapi tárgyban, például eldobható palackokban, fóliákban és textíliákban is megtalálható.  Percenként átlagosan egy teherautónyi műanyag szemét kerül a világ tengereibe. Ezért nagy szükség van egy ENSZ-egyezményre, mely globálisan előírja a szemét csökkentését és a hulladékkezelés javítását – mondta Hein.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek