A rovat kizárólagos támogatója

Majdnem egy év eltelt a brókerbotrány kirobbanása óta. A Hungária Értékpapír Zrt. csődje a földművelési tárca egyik cégének százmillióit is maga alá temette. Azt azonban eddig egyszer sem árulta el a minisztérium, hogy volt egy második vesztes is. Az eddig ismert 410 millión kívül még 113 veszett oda a brókerbotrányban.

Meginogtak a vezetői székek a Földművelésügyi Minisztériumban (FM), amikor tavaly kiderült, hogy a tárcához tartozó Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft., ismertebb nevén TIG, 410 millió forintot vesztett a brókerbotrány során.  A TIG éveken keresztül vásárolt szabálytalanul értékpapírokat a csődbe ment Hungária Értékpapír Zrt.-től, és volt időszak, amikor 2,7 milliárd forintot parkoltatott a brókercégnél. Így akár jóval nagyobb is lehetett volna a veszteség.

Orbán Viktor miniszterelnök 2015. február 25-én, a botrány nyitányát jelentő Buda-Cash-csőd után felszólította a kormány minden tagját, hogy haladéktalanul mentsék ki a brókercégektől az ott tárolt állami pénzeket. A TIG – és az FM vezetése – ezt mégsem tette meg.  Azóta a miniszterelnök le is váltotta az FM közigazgatási államtitkárát, Simon Attilát.

Kettő balhé már sok lenne

A tárcánál nyilván úgy gondolták, hogy kellemetlen sztoriból elég volt ez az egy is, ezért az elmúlt közel egy évben egyáltalán nem hozták nyilvánosságra, hogy volt egy másik állami cég is, amely hatalmasat bukott a brókercégek bedőlése idején. A Hungária Értékpapír Zrt.-nél tartotta megtakarításai jó részét a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. (MTKI) is.
Az állami kutatóintézet az Index információi szerint 113 milliót vesztett a cég diszkont kincstárjegyein. „Az MTKI ügye újságírói szempontból biztos érdekes, de valójában nem újdonság″ – állította az Indexnek Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár, amikor megkérdeztük, mi az oka annak, hogy eddig kizárólag a TIG elveszett pénzeiről lehetett hallani.

Folytatás: A lényeg, hogy a kormány tudott róla >>>

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek