A rovat kizárólagos támogatója

A zöld közbeszerzési rendelet társadalmi egyeztetésre bocsátott változata a mostani formájában nem nagyon segíti a középületek energiahatékonyságát: a kazánok vásárlására nem vonatkozik és nem érvényes az önkormányzati épületekre sem. Ha a Kormány orvosolja a hibákat, akkor sikeres is lehet a zöld közbeszerzés.

Január 25-én zárult a Kormány új zöld közbeszerzési rendeletének társadalmi egyeztetése . A zöld közbeszerzés célja, hogy a beszerző ne csak a kezdeti bekerülési ár alapján választhasson az ajánlatok közül, hanem az adott termék élettartam-költségeit, illetve környezet-terhelő hatásait is figyelembe vehesse. Ez a cél az egyeztetésre bocsátott tervezettel nem tudna maradéktalanul megvalósulni.

Az állam működésének legnagyobb környezeti terhét a középületek fűtésével járó energiafogyasztás adja. Ezért a zöld közbeszerzés kulcsterületét jelentik a fűtésre és meleg víz előállítására szolgáló berendezések. A rendelet jelenlegi tervezete azonban több módon is akadályozza a zöld közbeszerzés elterjedését az energia-fogyasztás terén.

A legfontosabb akadályok:
• A zöld közbeszerzéssel beszerzendő termékek közül kimaradtak a tüzelőberendezések.
• A rendelet hatálya nem terjed ki az önkormányzatokra, így a középületek jelentős része (pl. iskolák, rendelők), kimarad a zöld közbeszerzésből.
• A komolyabb megtakarításokat lehetővé tevő ún. ESCO szerződéseket (ahol az energetikai felújítást a kivitelező hitelben végzi el, és a beruházó azt az elért megtakarításokból utólag finanszírozza) éppen csak megemlíti a tervezet, de nem ad útmutatást ezek elbírálására.
• A tervezet nem ad semmilyen előnyt a „Környezetbarát Termék” állami védjegyet használó termékeknek.

A társadalmi egyeztetésbe a Magyar Energiahatékonysági Intézet Kft is bekapcsolódott. Dr. Bart István igazgató szerint: „A fenntarthatóság kulcsterepe az energiahatékonyság, különösen az épületek terén. Ha nem orvosolják a tervezet hibáit, nagy lehetőséget szalasztunk el környezetünk javítására, és a költségeink csökkentésére.”

Kapcsolódó anyagok:

Júliustól jöhet a zöld közbeszerzés

Mit kíván a magyar energiahatékonyság?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás