A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hvg.hu

A világ legismertebb természettudósa, David Attenborough szerint bár a népességnövekedés előbb-utóbb magától is helyreáll, addigra már valószínűleg késő lesz az emberiség számára.

David Attenborough köszöni szépen, jól van. A világ legismertebb természettudósa májusban töltötte be élete 92. évét, a munkakedve azonban egy pillanatra sem lankad. Olyannyira nem, hogy a BBC hamarosan műsorra tűzi új, ötrészes természetfilm-sorozatát Dynasties címmel. Az első előzetes néhány napja került fel a YouTube-ra, de már így is közel félmillió megtekintésnél jár a videó. Nem csodáljuk.

A sorozat kapcsán Attenborough a napokban a BBC Newsnight vendége volt, ahol azonban nem csak a műsorról beszélt, hanem az emberiség szempontjából nézve kulcskérdések is előkerültek. Beszéltek a világot elborító műanyagszennyezésről, a vegetarianizmusról, a népességnövekedésről és a Párizsi Klímaegyezményről is.

A természettudós egyik korábbi projektje, A kék bolygó II. nagy mértékben járult hozzá ahhoz, hogy az emberiség felismerje, valamit kezdeni kell a műanyagszemét problémájával. Szerinte mindent el kell követnünk az egyszer használatos műanyagok elkerüléséért, ugyanakkor nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy nem ez jelenti a legnagyobb fenyegetést az emberiség jövőjére nézve.

A vegetarianizmus kapcsán Attenborough kiemelte, alapvetően nincs baj a húsfogyasztással, hiszen az evolúció során mindenevőkké fejlődtünk, ám ha nem kezdjük el szabályozni a húsfogyasztást, azzal súlyos környezeti károkat okozhatunk. 

A legfontosabbnak azonban a népességnövekedés problémáját tartja.

Mint mondta, a populáció növekedésének véget kell vetni, ugyanis egyre több olyan ember lesz a Földön, aki – hozzá hasonlóan – hosszú életet él majd. Bár Attenborough szerint a népességnövekedés természeténél fogva előbb-utóbb szabályozza majd önmagát, könnyen lehet, hogy addigra már késő lesz az emberiség számára.

A Párizsi Klímaegyezmény kapcsán pedig megjegyezte, az, hogy Donald Trump kiléptette az Egyesült Államokat az egyezményből, nem akadályozhatja meg azt, hogy az ott elfogadott cselekvési tervet a világ nemzetei véghezvigyék.

Attenborough-nak remélhetőleg igaza lesz, egy friss tanulmány szerint ugyanis nagyobb a baj, mint korábban gondolták: csupán 10 évünk van hátra a klímakatasztrófáig. Ha a következő évtizedben nem történik radikális változás, visszafordíthatatlan lesz a bolygó felmelegedése-írta a HVG.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás