A rovat kizárólagos támogatója

Már 1063 példány él a világon, így a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján átsorolták a súlyosan veszélyeztetett kategóriából a veszélyeztetettbe. Ettől még bizonytalan a hegyi gorillák jövője, mely faj kifejlett hím egyedeit hívják ezüsthátúaknak.

Nőtt a veszélyeztetett fajként nyilván tartott hegyi gorillák globális populációja, számuk az újabb állatszámlálás szerint eléri az 1063-at – közölte a Természetvédelmi Világalap (WWF). Mivel a faj egyedszáma az elmúlt években növekedésnek indult, a hegyi gorilla a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a súlyosan veszélyeztetett kategóriából a veszélyeztetett kategóriába került át. A hétfőn közzétett újabb eredmények megerősítették azt, hogy faj megőrzése mellett elkötelezett környezetvédők és a helyi közösségek évtizedek óta folyó fáradhatatlan munkája eredményeként javulnak a főemlős kilátásai a fennmaradásra.

“Ennek a felmérésnek az eredményei kétségtelenül jó hírek, de a hegyi gorillát még mindig a kihalás veszélye fenyegeti”- figyelmeztetett Matt Walpole, a Nemzetközi Fauna és Flóra természetvédelmi szervezet fajmegőrző programjainak igazgatója. Több mint 40 éve dolgozunk partnereinkkel a hegyi gorillák védelmén. Ébernek kell maradnunk a fajra leselkedő veszélyeket illetően és építkeznünk kell az elért sikerekre – tette hozzá.

A 2018 májusában közzétett legutóbbi adatok szerint a hegyi gorillák populációja elérte az ezret. Az újabb számlálás szerint az ugandai Bwindi Nemzeti Parkban és a Kongói Demokratikus Köztársaságban lévő Sarambwe Természetvédelmi Területen a ritka főemlős egyedszáma 15 százalékkal 400-ról 459-re nőtt. Együtt az Uganda, Ruanda és a Kongói Demokratikus Köztársaság határvidékén elterülő Virungai Nemzeti Parkkal, ahol az egyedszám 604-et tesz ki, 1063-ra nőtt a faj populációja.
A Kongói Demokratikus Köztársaságban és Ugandában egy időben ismertetett adatok szerint a hegyi gorillák egyedszámának felmérésben 75 képzett szakember vett részt a nagy virungai határorokon átnyúló együttműködés keretében, amelyet az Nemzetközi Gorilla Fajmegőrző Program (IGCP), és a WWF, a Conservation International valamint a Nemzetközi Fauna és Flóra koalíciója támogat. (MTI)

Elment Poppy, Dian Fossey ruandai gorillacsapatának utolsó tagja is

Vélhetően elpusztult a Dian Fossey (1932-1985) világhírű főemlőskutató által tanulmányozott ruandai gorillacsapat utolsó tagja is – jelentette be idén május végén az amerikai etológus nevét viselő gorillavédelmi alapítvány Kigaliban.  A Poppy nevű nőstényt 2018 augusztusa óta nem látták, és mivel már nagyon öreg lenne, abból kell kiindulni, hogy már nincs életben – mondta akkor Erika Archibald, a Dian Fossey Gorilla Fund szóvivője. Az állat április 1-jén lett volna 43 éves, öt utód maradt utána. Poppy egyike volt Dian Fossey kedvenc gorilláinak, gyakran írt róla naplójában, amelyben a gorillacsapat kincsének nevezte, “szimpatikusnak és megnyerőnek” tartotta.


Dian Fossey az 1960-as, 1970-es és 1980-as években, összesen 18 esztendőn keresztül tanulmányozta a hegyi gorillák viselkedését előbb Ugandában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban, majd Ruandában a Virunga-hegységben. A kihalás fenyegette hegyi gorillák csak ebben a három közép-afrikai országban élnek, számukat 1000 körülire becsülik.
Fossey 1967-ben megalapította a Kariskoke Kutatóállomást, 10 évvel később pedig a nevét viselő gorilla alapot, amely mindenekelőtt a vadorzóktól védelmezi a hegyi gorillákat. Ezek az állatok főleg Kongó keleti részén vannak veszélyben, ahol több fegyveres milícia is tevékenykedik. Dian Fossey személyét és munkásságát nemzetközileg főként a Gorillák a ködben című 1988-as filmdráma tette ismertté, amelyben Sigourney Weaver alakította a ruandai gorillák megmentéséért harcoló, az állatok bizalmát különleges módszereivel elnyerő antropológusnőt. A film forgatásán Poppy lánytestvére, Maggie volt az amerikai színésznő kedvenc gorillája.

Dian Fossey’s garve. (2005)

1985. december 27-én, a reggeli órákban erdei kunyhójában holtan találták Dian Fossey gorillakutatónőt. A Ruandában élő amerikai származású tudós egész életében elszántan küzdött a gorillák megmentéséért. Valószínűleg pont ezért kellett meghalni. A mai napig nem tudjuk biztosan, hogy ki követte el a brutális gyilkosságot.


Sikerült visszahozni tíz állatfajt a kihalás széléről

A “remény szikráját” jelenti a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint, hogy a védelmi intézkedések és a tenyészprogramok eredményeként javult tíz veszélyeztetett faj természetvédelmi besorolása, néhányat a kihalás széléről sikerült visszahozni. Hátradőlni hiba lenne: 73 faj a korábbinál rosszabb helyzetbe került.A svájci székhelyű zöldszervezet évente legalább kétszer frissíti a veszélyeztetett fajokról szóló vörös listáját. A napokban aktualizált listán nyolc madár- és két halfaj szerepel a korábbinál jobb kategóriában. “Az egyértelmű javulást mutató tíz faj esete bizonyítja, hogy a természet regenerálódik, ha arra a legcsekélyebb esélyt is kapja” – jelentette ki Grethel Aguilar, az IUCN vezetője, aki szerint a vöröslista új kiadása a remény szikráját jelenti a biodiverzitási válságban.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek