A rovat kizárólagos támogatója

Egyre több az illegális bejáró a Balatonhoz a nádasokon keresztül, aminek katasztrofális következményei is lehetnek. A nádasok végzik a tó öntisztításának nagy részét, nélkülük nagy baj lehet.

„Az elmúlt hetekben csónakkal körbejárva a Balatont térképeztem újra a nádast a víz felől is. Elkeserítő a helyzet; még mindig nem értik az emberek mi a tét, ha nem lesz nádas, nem lesz Balaton. Megfelelő szankciók sem segítik a Balaton védelmét. Nem csökkent, hanem tovább nőtt az illegális bejárók száma” – nyilatkozta Dr. Pomogyi Piroska, a balatoni nádas-felméréseket több évtizede végző szakember (a biológiai tudomány kandidátusa) a hirbalaton.hu-nak.

– Most, hogy romlani kezdett a tó vízminősége, és a kutatók kimondták, az időjárástól függ, lesz-e augusztusban algavirágzás, még nagyobb becsben kellene tartani a nádast, hiszen óriási szerepe van a tó öntisztulásában – hangsúlyozta a biológus. Ez a puffer-zóna a nyílt víz és a szárazföld között. A parti nádasok tulajdonképpen szűrőmezők, ha eltűnnek, vagy felszabdalják őket, felgyorsul a tó pusztulása – nyomatékosította.

A tó öntisztulási képességének azért is nagy a szerepe, mert a kotrás megváltó hatása is megkérdőjeleződött. „A kutatók álláspontja nem egységes azzal kapcsolatban, hogy lehet-e érdemben csökkenteni a Balaton foszforterhelését a roppant drága kotrásokkal” – nyilatkozta a közelmúltban a balatoni miniszteri biztos. A tó iszapjában ugyanakkor sok a foszfor, ami az algásodás legfőbb oka. A tó öntisztulási képessége akkor működik jól, ha van elég és megfelelő minőségű part menti nádas, valamint elég beépítetlen, természetes partszakasz, ahol kivetheti a víz az uszadékot.

Fotó: Nők a Balatonért Egyesület

Az emberek nagy része, sőt még a tóparti önkormányzatok egy része sem érti, nem hiszi még mindig, mennyire fontos egy sekély tó életében a nádas. Gond az is, hogy még nem készültek el a nádasok védelmét is biztosító törvényhez az „aprópénzre váltható” végrehajtási rendeletek, és nem látszik a szándék a törvénysértések visszatartó erejű szankcionálására sem  – fogalmazott a biológus, aki azt tapasztalta az elmúlt hetekben, nemhogy javult volna a helyzet, hanem újabb illegális bejárók, stégek létesültek felszabdalva, rongálva, pusztítva a vízparti nádasokat. Márpedig a felszabdalt, fazonra igazított nádas minősége egyre romlik, nem tudja betölteni megfelelően a védelmi szerepét. Balatongyörökön például egész labirintus-rendszert építettek ki a bojlisoknak a nádasban, ami tavaly óta tovább bővült – hozta fel példaként.

Folytatás: Továbbra is burjánzik az illegális stégépítés, -kikötés, -feltöltés

nyitókép: nádas stégekkel Balatonfenyvesen kép: HírBalaton

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek