A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Japánnak sürgősen kezelnie kell a 2011-es földrengésben és szökőárban megrongálódott fukusimai atomerőműnél felhalmozódott sugárszennyezett vizet – szólította fel tegnap az országot a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ).

A NAÜ szakértői nemrég felkeresték a Tokió Elektromos Művek (TEPCO) tulajdonában álló létesítményt, és egy hetet töltöttek a tisztítási munkák ellenőrzésével. A TEPCO az előző hónapban beismerte: az erőműnél kezelt víz továbbra is tartalmaz radioaktív részecskéket, holott korábban évekig ennek ellenkezőjét állították.

Az erőmű környékén körülbelül egymillió tonna vizet tárolnak, amely továbbra is észlelhető mennyiségű, egészségre ártalmas radioaktív részecskét tartalmaz – mondta el a TEPCO a tokiói kormánynak október 1-jén. A NAÜ közleményében azt írta: a tisztítási munkák kulcsfontosságú része a szennyezett víz kezelése.

Az áramszolgáltató beismerése jelentősen csökkentette az esélyét annak, hogy a megtisztított vizet az óceánba engedhessék. A japán nukleáris felügyeleti hatóság szerint ez lenne a legjobb módszer arra, hogy megszabaduljanak a tisztítási munkák során összegyűlt víztől, de a helyi halászok erősen ellenzik az állítólag biztonságos lépést.

A japán partok mentén 2011. március 11-én történt 9-es erősségű földrengést követő szökőár elárasztotta a fukusimai atomerőművet, tönkretette a hűtőrendszerét és a hat reaktor közül háromban megindult a mag olvadása. Több tízezer lakosnak kellett elhagynia az otthonát vagy földjét a sugárzásveszély miatt. A cunamiban több mint 18 ezer ember halt meg vagy tűnt el, az 1986-os csernobili katasztrófa óta legsúlyosabb atomerőmű-baleset áldozatainak hivatalos számát azóta sem tették közzé.

Belesett a fukusimai atomrobot – még 40 év kárelhárítás

Belesett a fukusimai atomrobot - még 40 év kárelhárítás

Feltehetőn megolvadt nukleáris fűtőanyagot talált az egyik robot a hat éve szerencsétlenül járt fukusimai atomerőmű hármas reaktorának vizsgálatakor- közölte 2017. júliusában az erőművet üzemeltető TEPCO vállalat. Az atomenergia az emberiség öngyilkossága.
A harminc centiméter hosszú, tíz centiméter széles, alakjában leginkább egy holdhalhoz hasonlítható, kamerákkal és sugárzásérzékelőkkel felszerelt robotot kábeles távvezérlésse, most először egy csövön át juttatták be a reaktorház belsejébe. A víz alatti robotvizsgálat három napja alatt nagy mennyiségű megszilárdult törmeléket találtak a Fukusima I. erőmű hármas reaktorának elsődleges burkolatán belül – közölte a TEPCO illetékese, aki hozzátette, hogy a cég további elemzéseket végez a kamerák által rögzített képeken.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás