A rovat kizárólagos támogatója

A Greenpeace Magyarország nyílt levélben fordul az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságának magyar képviselőihez, hogy álljanak ki az uniós klímacélok szigorítása mellett. A kibocsátásokat 65%-kal kell csökkentenünk ahhoz, hogy a klímaválság katasztrofális következményei elkerülhetőek legyenek.

A magyar NEKT-ben vállalt 40% nevetségesen eltörpül ehhez képest, de még az Európai Bizottság – amúgy szintén elégtelen – javaslatához  (50-55%) képest is. A klímaválság megfékezése csak akkor lehetséges, ha minden uniós tagállam képviselője és vezetője a válsághelyzetnek megfelelően cselekedve kiáll az érdemi klímavédelmi intézkedések mellett.

A Greenpeace Magyarország Tóth Edina (Fidesz) és Rónai Sándor (DK) Európai Parlamenti (EP) képviselőkhöz fordult nyílt levélben, arra kérve őket, hogy támogassák a 65%-os uniós kibocsátás-csökkentési célértéket. Az EP Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsága ugyanis várhatóan szeptember 10-én szavaz az Európai Bizottság (EB) által javasolt klímatörvényről.

A szeptember 10-i szavazás az első meghatározó pontja az előttünk álló másfél hónapos folyamatnak, amelyben eldől, az Európai Unió (EU) milyen klímatervet nyújt be az ENSZ-nek az év végéig. A tét nagy, most dől el, hogy a globális felmelegedés mértékét a párizsi klímaegyezményben megállapított biztonságosnak tekinthető 1,5 fok alatt tudjuk-e tartani. Egy nemrég megjelent ENSZ-jelentés alapján ehhez 2030-ig 65%-kal kell csökkenteni a globális kibocsátásokat az 1990-es szinthez viszonyítva.

Ehhez képest a jelenlegi 2030-as magyar cél az idén januárban elkészült Nemzeti Energia- és Klímaterv (NEKT) szerint 40%-os. Ez a lesújtóan alacsony célszám csak a jelenlegi, szigorítás előtt álló uniós átlagcélnak felel meg. Az Európai Bizottság (EB) által előterjesztett klímatörvény 50-55%-os csökkentést javasol. Ez ugyancsak nem elégséges ahhoz, hogy a Föld felmelegedését a párizsi egyezményben foglalt 1,5°C-on belül tartsuk.

Az Európai Parlament (EP) megosztott a kérdésben. A Szocialisták és Demokraták, illetve a Zöldek várhatóan a 65%-os célt támogatják, a Renew-nak nem egységes az álláspontja, míg az Európai Néppárt 50 vagy 55%-ot tart elképzelhetőnek. A klímatörvényért felelős EP-képviselő, a svéd Jytte Guteland jelentésében a 65%-os célértéket támogatta.

A 65%-os cél megvalósíthatóságát támasztja alá a PAC (Paris Agreement Compatible Scenarios for Energy Infrastructure) által készített forgatókönyv, illetve a DIW Berlin (Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung) tanulmánya is.

„Üvegházgáz-kibocsátásainkat a lehető leggyorsabban csökkentenünk kell, hogy a katasztrofális klímaváltozás elkerülhető legyen. Régóta ismert, hogy minél tovább várunk a kibocsátások érdemi csökkentésével, nem csak a klímaválság hatásai súlyosbodnak, de a szükséges csökkentés mértéke is egyre nő. Pedig már most látszik: ha a lépéseink nem elég gyorsak és nem megfelelő mértékűek, utólag már lehet, hogy nem lesz mód a korrekcióra, a késedelem behozására” – mondta Perger András, a Greenpeace klíma- és energiakampány-felelőse.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás