A rovat kizárólagos támogatója

Belgium, Horvátország, Franciaország, Németország, Franciaország, Írország, Olaszország, Litvánia, Luxemburg, Hollandia, Hollandia, Spanyolország és Románia szövetségei szoros együttműködésben hozzájárultak a LANDCARE EUROPE, mint az európai tájgondozási ernyőszervezet megalapításához.

A hálózat a mezőgazdaság, a természetvédelem és a térségi együttműködések, járások, önkormányzatok, helyi közösségek közötti sikeres “együttműködési és szövetségépítési megközelítést” kívánja meghonosítani Európa-szerte, hogy megőrizze az európai mezőgazdasági örökségi tájak sokszínűségét és életképességét országhatárokon átívelően.

Európa jellegzetes kulturális örökségi tájai egyedülállóak és jelentős mértékben a mezőgazdaság által hasznosítottak, kezeltek. A fajok kihalása és az éghajlatváltozás azonban a tájak létfelételeit veszélyezteti. Annak érdekében, hogy Európa természeti és kulturális értékekben gazdag tájak sokszínűségét értékőrző, korszerű, innovatív és fenntartható módon biztosítsák, 11 uniós tagállam nemzeti tájgondozási szervezetei hozzájárultak a LANDCARE EUROPE nonprofit szervezet megalapításához június 7-én az Európai Parlamentben.

A természetet figyelembe vevő európai mezőgazdasági rendszerért

Az alapító konferencia során a hálózat képviselői megvitatták az Európai Parlament és az Európai Bizottság tagjaival, hogy a tájgondozási tevékenységek hogyan járulnak hozzá a vonatkozó uniós környezetvédelmi és mezőgazdasági célkitűzések megvalósításához, és hogyan támogathatja az EU a tájgondozási szövetségek, együttműködések. A középpontban a jövőbeli KAP-ra vonatkozó ajánlások álltak, amelyek a hálózati partnerek eszmecseréjéből születtek. A részt vevő egyesületek hangsúlyozták, hogy igényt tartanak egy olyan, a természetet befogadó európai mezőgazdasági rendszerre, amely egészséges élelmiszereket és egyéb közcélú ökoszisztémajavakat és -szolgáltatásokat biztosít.

Norbert Lins európai parlamenti képviselő, az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának (AGRI) elnöke hangsúlyozta: “A tájgondozási szövetségek, együttműködések ismerik a sikeres mezőgazdasági természetvédelem kulcstényezőit, amely az emberek javát is szolgálja. Az Európa minden részén szerzett több évtizedes gyakorlati tapasztalatokon alapuló ajánlásaikat figyelembe kell venni a közös agrárpolitika továbbfejlesztése során.”

Tudásmegosztás, szakpolitikák végrehajtása és a tájgondozás előmozdítása

A LANDCARE EUROPE ernyőszervezetként három kulcsfontosságú területre összpontosít. Először is, a tagok információt cserélnek a legjobb gyakorlatokat alkalmazó projektekről, és az ötleteket saját régiójuk gazdaságaiban alkalmazzák. Másodszor, a tagok segítenek a fontos európai stratégiák és célok végrehajtásában, mint például az európai Green Deal, a közös agrárpolitika, a vízügyi keretirányelv vagy a “Farm to Fork” (termőföldtől az asztalig) stratégia. Harmadszor, a hálózat támogatja új tájgondozási szövetségek és ernyőszervezetek létrehozását Európa-szerte. A hosszú távú cél a hálózat kiterjesztése az EU mind a 27 tagállamára és azon túlra.

A Landcare Europe június 7-én megválasztott elnökségben hazánkat Dr. Szilvácsku Miklós Zsolt (Magyar Natúrpark Szövetség alelnöke) képviseli.

Megalakult az Európai Tájgondozási Hálózat – sajtóközlemény pdf.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás