Hirdetés

A paksi bővítés ügyében a kormányzat, illetve a Paks II. projektcég titkolózása és packázásai szokványosnak mondhatók, legutóbbi húzásuk azonban még a saját pályájukon is kiemelkedően kisstílű és nevetséges.— Szijjártó Péter áprilisban nagy hangon bejelentette, hogy moszkvai tárgyalásain megállapodtak a paksi megvalósítási és finanszírozási megállapodások módosításáról. A részletekről semmit nem árultak el, azonban azonnal jeleztem, hogy 2019-es bírósági győzelmem nyomán a megvalósítási szerződések közérdekű információnak számítanak, amely döntés a szerződések módosítására is vonatkozik, így azok nyilvánosságra hozatalát sem lehet megtagadni –írta Jávor Benedek FB posztjában.

— Gulyás Gergely április 20-án arról beszélt, hogy nyilvánosságra hozzák a módosításokat, amint az Európai Bizottság jóváhagyta azokat.
— Május 12-én ezért adatkéréssel fordultam a külügyminisztériumhoz, kikérve a Moszkvában most kitárgyalt és az Európai Bizottságnak jóváhagyásra benyújtott friss módosításokat.
— Május 25-én Szijjártó Péter bejelentette, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta a módosításokat.
— Május 29-én lejárt az adatkérésünk teljesítésére vonatkozó határidő.  Egy napra rá, május 30-án, 16:00 óra körül kezdetben a Magyar Nemzet, majd a teljes propagandamédia megírta, hogy nyilvánosak a paksi szerződés módosításai. Fél órával később, 16:30-kor megérkezett a válasz az adatkérésünkre, benne linkekkel a módosításokhoz.
A nekünk küldött, illetve a propagandasajtó által propagált linkeken azonban nem az áprilisban kitárgyalt és az EU által frissen jóváhagyott módosítások vannak! Helyettük 2019-es és 2020-as, többé-kevésbé érdektelen, alapvetően a csúszó határidőket tudomásul vevő, évekkel ezelőtti módosítások váltak elérhetővé!
A mostani módosítások az ígéretek és a fogadkozások dacára továbbra sem nyilvánosak.

— Június 1-jére virradó éjszaka a Magyar Közlönyben megjelent egy kormányrendelet, amely a háborús veszélyhelyzetre való álságos hivatkozással a 2014-ben az Országgyűlés által elfogadott törvénnyel kihirdetett paksi finanszírozási megállapodás módosítását a pénzügyminiszter hatáskörébe utalja, kivonva azt a minimális parlamenti kontroll alól is.

A mostani módosításokról, a finanszírozási megállapodás változásairól továbbra sincs semmilyen hivatalos információ. Sunnyogás van, titkolózás, óvodai szintű sumákolás. A minisztérium inkább eljátssza a hülyét, aki nem képes megérteni, hogy az újonnan jóváhagyott módosításokat kérjük, semmint hogy tájékoztassa a magyar választópolgárokat arról, milyen machinációk zajlanak Magyarország legnagyobb 21. századi beruházása körül.

A választópolgárokat kezelik le, alázzák meg ezzel, nem engem. A Párbeszéd – ZÖLDEK-kel így is, úgy is el fogjuk érni a módosítások nyilvánosságra hozását, ha kell, peres úton. Ha a minisztérium meg kitartóan hülyének tetteti magát, azt a végén elhiszik nekik.

Jávor: A paksi bővítés veszteséges, és a NER-esek légyként lepik el


Nyitókép: Orbán Viktor és a Roszatom vezérigazgatója Alekszej Lihacsov Karmelita kolostor kép:  Fischer Zoltán


Orbán Viktor görcsösen ragaszkodik a még nagyobb Putyini orosz energiafüggőséghez, amin a NER barátok hatalmasat kaszálnak,  és aminek a kamatterheit még az unokáink is nyögni fogják. Az atom veszélyes, fenntarthatatlan, és egyre drágább. A megújulók miatt felesleges is Paks bővítése – persze kell az áram az akkumulátorgyarmatnak. Ezért értelmetlen atom alaperőművet építeni >>>

Kapcsolódó anyagok:

Orbán Viktor a Roszatommal tárgyalt

Paks 2: indul az eladósodás. Lehet, hogy még egy hitelt felveszünk?

2024-ben elindul Paks II. építése – ígérte a Roszatom-vezére

Hazugság, hogy a kormány elállna az együttműködéstől a Roszatommal

A fidesz propaganda ellenére nem akkora siker Paks 2 létesítési engedélyének kiadása, hiszen az előzetes biztonsági jelentés még hiányzik

Akadályok Paks 2 előtt, a tavalyi létesítési engedély még nem sokat ér

Az atomenergia törvény módosítására készül a kormány, és nem a jó irányba

Az atomerőművekkel tudja igazán bebetonozni a nemzetközi befolyását Oroszország

Módosították Paks II. szerződéseit – most fordul katasztrófába a paksi bővítés

Nemzeti propaganda zöldrefestés sok-sok milliárdnyi közpénzből

Orbánnak atom kell. És ez a franciák biznisze lehet az orosz bukás miatt

Orosz helyett akár amerikai fűtőelemek jöhetnek Paksra?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás