A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: 444.hu

Nagy része kipusztulhatott annak a 11 millió facsemetének, amit pár hónapja ültetett el a török kormány. A mezőgazdasági és erdészeti szakszervezet szerint az eddig megfigyelt csemeték legfeljebb 10% -a élt túl.

A török mezőgazdasági és erdészeti szakszervezet szerint több mint 90 százaléka meghalhatott már azoknak a facsemetéknek, melyeket hatalmas felhajtás közepette, rekordkísérlet gyanánt ültettek el tavaly az országban, írja a Guardian.

Tavaly november 11-ét a török kormány a nemzeti erdőtelepítés napjának nevezte ki, és önkéntesek részvételével 11 millió facsemetét ültettek el országszerte. A programban részt vett Recep Tayyip Erdoğan államfő és Mustafa Şentop házelnök is.

A kormány által felkarolt programnak sikerült világrekordot is felállítania: a legtöbb egyszerre, egy helyen és egy időben elültetett facsemetével. Corum városában ugyanis 303150 facsemete került a földbe.

Egyenerdő, egyenruhában, katonás rendben.

Ugyanakkor az erdészeti szakszervezet vezetője, Şükrü Durmuş elmondása szerint az általuk megvizsgált facsemeték több mint 90 százaléka elpusztult már. Szerinte a csemetéket nem a megfelelő időben ültették el, jellemzően nem is hozzáértők, utána pedig elmaradtak az esők és a kieső csapadékot nem kapták meg máshonnan sem a fák. A szakszervezet egyelőre a 81-ből hat tartományban vizsgálta a csemeték állapotát, de további vizsgálatokat ígértek. A minisztérium szerint viszont semmi nem igaz a vádakból, a csemeték több mint 95 százaléka remekül van és növekszik tovább. A szakszervezet számára azonban a kormányzati válasz is gyanús volt, ugyanis egy profi, rendesen kivitelezett faültetésnél is csak a csemeték 65-70 százaléka éli túl a procedúrát, és Durmuş szerint a 95 százalékos adat nem lehet igaz.

A klímaváltozás hatásainak felerősödése miatt világszerte, így Magyarországon is felerősödtek a faültető mozgalmak. Hogy milyen buktatói vannak ennek és mire kell odafigyelni a faültetés közben, arról ebben a cikkben írt a 444.hu részletesen

Képek forrása: www.turknews.world

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek