A rovat kizárólagos támogatója

Szerbiában szigorú rendelet jelent meg a védett növényekről és állatokról, ami azzal jár, hogy ha valaki például a kertjében megjelenő védett csigákkal vagy békákkal szemben agresszíven lép fel, az büntetésre számíthat.

Szerbia területén 2022-től tilos a védett, vadon élő növény- és állatfajok gyűjtése az egyes védett fajok gyűjtésének tilalmáról szóló rendelet értelmében – idézi a Hivatalos Közlönyben megjelent rendeletet a vajdasági Szabad Magyar Szó.

Szerbia-szerte védetté nyilvánították a nőszirom (írisz) féléket, az orbáncfűféléket, a fekete zászpát, az állatok közül pedig az orvosi piócát, az erdei teknőst és a homoki viperát.  Kimondottan Vajdaság területén a szúrós csodabogyó, a nyelves csodabogyó, a sóskafélék, az örménygyökér, a gilisztaűző varádics, és a törékeny gurgolya tartoznak immár a védett növények közé.

Vajdaságban és a Duna mentén, valamint a Braničevoi közigazgatási körzet, a Bori közigazgatási körzet és a Rasinai közigazgatási körzet területén védettnek számít a tavibéka, a kis tavibéka, és a nagy tavibéka.

A Nyugat-Bácskában, Szerémségben, Mačva közigazgatási körzetben és a Braničevo közigazgatási körzet területén pedig védett az éticsiga.

A Nyugat-Bácskai közigazgatási körzet, az Észak-Bácskai közigazgatási körzet, az Észak-Bánáti közigazgatási körzet, a Közép-Bánáti közigazgatási kerület és a Dél-Bánáti közigazgatási körzet területén pedig a különböző csigafélék számítanak védettnek.

Az e rendeletből származó fajgyűjtési tilalom kivételesen nem vonatkozik azokra a védett területekre, ahol a védett területek rendezési tervében vagy éves programjában e fajok gyűjtése megengedett – írja a Hivatalos Közlöny.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás