A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI/HVG

1946. augusztus 13-án 37,4 fokot mértek a fővárosban, ezt 0,4 fokkal meghaladja a ma regisztrált rekordhőmérséklet. A pokoli meleget Újpesten mérték. Országosan viszont nem dőlt meg a melegrekord, amit szintén 1946-ban mértek. Jön a lehűlés, 20 fokot eshet a hőmérséklet szerdáig.

Ma megdőlt a fővárosi napi melegrekord, Újpesten 37,8 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet, új országos rekord viszont nem született – közölte Török László, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa.  Mostanáig ezen a napon 1946-ban volt a legmelegebb. Akkor 37,4 fokig melegedett a levegő, most viszont ennél csaknem fél fokkal magasabb hőmérsékletet mértek.

Az augusztus 13-i országos rekord nem dőlt meg. Kaposváron 1946-ban Kaposváron 39,8 fokot mértek, most viszont még a 39 fokot sem érte el a hőmérséklet. A legmelegebb időszakban Budakalászon 38,8 fok volt – közölte a meteorológus.  Az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzése szerint a hétvégén még sok helyen csaknem 40 Celsius-fokig melegszik a levegő, de egyre többfelé várhatók záporok, zivatarok, s vasárnap néhol már 30 fok körül alakulnak a maximumok.

Jön a lehűlés, 20 fokot eshet a hőmérséklet szerdáig.

Hét végéig marad a kánikula, de hétfőre érkezik a lehűlés, kedden már csak 23-28, szerdán pedig csak 18-25 fok lehet.  Szinte az egész országra harmadfokú, piros figyelmeztetést tartott érvényben az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) csütörtökre a még mindig tartó hőség miatt.  Holnap, pénteken csak nagyon kevés helyen, szombaton elszórtan, de legfőképp a nyugati országrészben alakulhatnak ki záporok, zivatarok a napos idő mellett – tette hozzá az idokep.hu meteorológiai portál.

Egyre fülledtebbé válhat az idő, de továbbra is nagyon meleg lesz, délutánonként 34-39 fok közötti értékeket mérhetünk, a hőségriadót vasárnap éjfélig hosszabbították meg. Hajnalonként kicsit felfrissülhetünk, ekkor 16-22 fok közé hűl majd a levegő.

Vasárnap már többfelé, hétfőn országszerte számíthatunk záporokra, zivatarokra, helyenként hevesebb zivatarok kialakulása is várható viharos széllökésekkel. A hőmérséklet is csökkenhet pár fokot hétfőre. Kedden legfeljebb már csak 23-28, jövő szerdán pedig csak 18-25 fokot mérhetünk napközben – derült ki az OMSZ előrejelzéséből.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás