Hirdetés

A Humusz Szövetség több környezetvédelmi civil szervezet és szakértő bevonásával az italcsomagolás visszaváltásáról, hatékony betétdíjas rendszer kialakításáról készített összeállítást.

Az italcsomagolás visszaváltása hatékonyabbá teszi a PET-palackok újrafeldolgozását, részben mert az egyszer használatos műanyag palackok, fémdobozok nem keverednek más típusú csomagolási hulladékkal, az újratölthető italcsomagolás visszaváltásával pedig kevesebb csomagolóeszközt kell gyártani – közölte a Humusz Szövetség. A szervezet több környezetvédelmi civil szervezet és szakértő bevonásával az italcsomagolás visszaváltásáról, hatékony betétdíjas rendszer kialakításáról készített összeállítást. A szervezetek üdvözlik a visszaváltási rendszerek hazai bevezetését, azonban fontosnak tartják, hogy az egyutas (egyszer használatos) csomagolásokkal szemben előtérbe kerüljenek az újratölthető többutas csomagolások.

Az újrahasználat megfelelő támogatása érdekében az állami döntéshozóktól, a szabályozáson dolgozó szakemberektől egyebek mellett azt kérik, hogy vezessenek be az italcsomagolásokra vonatkozó kötelező újrahasználati célszámokat.

Javasolják, hogy vegyék ki a betétdíjas terméket az áfatörvény és a társasági adózás hatálya alól, valamint, hogy sztenderdizálják az újratölthető italpalackokat. A csomagolásokon szerepelnie kell, hogy az újratölthető-e vagy sem, illetve hogy egyszer használatos csomagolásnál mi a hulladékkezelés megfelelő módja.

A Reloop (nemzetközi környezetvédelmi szervezet) 2021-ben publikált adatai szerint 27 európai országból 2017-ben Magyarországon volt a legmagasabb az egyszer használatos italcsomagolás-hulladék egy emberre jutó mennyisége, ami 2019-ben tovább nőtt és éves szinten elérte a 211 darabot, ami a lakosságra vetítve megközelítőleg 2 milliárd eldobott PET-, alumínium-, és üveg italcsomagolást jelent. Kiemelték, hogy egy hatékony betétdíjas rendszer bevezetésével a Reloop számításai szerint ez 83 százalékkal, hozzávetőleg 340 millió darabra (35 darab/fő/év) lenne csökkenthető.  

Az éves szinten eldobott 1,1 milliárd PET-palackból így mindössze 176 millió maradna, az alumínium italcsomagolási hulladék 700 millió darabról kevesebb mint 150 millióra, a kidobott üvegpalackok száma pedig 67 millióról 16,5 millió darabra csökkenne.

szelektív hulladék káosz Szentendre 2019 kép: Munkácsy Béla

Akár 80%-kal is csökkenthető a környezetterhelés!

A betétdíjas – többutas, azaz újratöltéssel járó – rendszer kiterjesztése mellett gazdasági és környezeti érvek is szólnak. A Zero Waste Europe 2020-as kutatása alapján az újrahasználható üvegpalackokhoz 70%-kal kevesebb szén-dioxid-kibocsátás kötődik, mint a műanyag palackokhoz (PET). Egy 2020-as hazai kutatás eredménye pedig azt mutatta: borospalackok esetében a visszagyűjtési arány csupán 10%-kal való növelése is jelentős károsanyagkibocsátás-csökkenéssel jár, ezáltal nagymértékben csökkenti a fajlagos környezetterhelést. Sőt, az egyutas palackokhoz képest akár 80%-os környezetterhelési csökkenés is elérhető.

A közlemény szerint meg kell különböztetni az egyutas (egyszer használatos) és többutas (újratölthető) italcsomagolásokhoz kapcsolódó rendszereket. Mindkettőnek a központi eleme a betétdíj: az adott termék árával együtt felszámított, annak visszaváltásakor a forgalmazónak, illetve visszaváltójának maradéktalanul visszafizetett díj. Célja, hogy a vásárlót anyagilag is ösztönözze a termék csomagolásának visszavitelére, hogy az egyutas rendszernél a csomagolást újrafeldolgozzák, többutas rendszernél a palackokat újratöltsék.

Az állásfoglalás eddigi aláíró szervezetei:

Humusz Szövetség és tagszervezetei
(Zöldövezet Társulás Környezetvédelmi Egyesület, GATE Zöld Klub Egyesület, Gaja Környezetvédő Egyesület, Reflex Környezetvédő Egyesület, Ürömért Egyesület, Zöld Akció Egyesület)
Greenpeace Magyarország
Felelős Gasztrohős Alapítvány
Magyar Cserkészszövetség
Reloop Platform

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás