A rovat kizárólagos támogatója
Ligetvédők Sajtóközlemény

A Ligetvédők és a fél magyar sajtó hiába várta Baán Lászlót és a Liget Projekt sajtótájékoztatóját, mert az a városligeti jégpályánál elmaradt. A sajtótájékoztatót titokban, csak a „baráti” – azaz, közpénzből kitömött – médiának tartották meg, máshol.

Baán László már annyira fél a budapestiek haragjától, hogy már nem is mer nyilvánosan mutatkozni – állapították meg a Ligetvédők, akik a fél magyar sajtóval hiába várták, hogy a nyilvánosság előtt kihirdesse a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. az új Néprajzi Múzeum látványterveit.

A Ligetvédők zöldre festett betonkockákat szerettek volna ajándékozni Baán Lászlónak és a Ligetet beépíteni szándékozóknak, hogy rávilágítsanak: a födémre, mélygarázs fölé felhúzott fűvel a zöldfelület ugyan nő a Városligetben, de a 100-200 éves fák kivágásával, a Liget ökoszisztémájának tönkretételével a Városliget nem zöldebb lesz, hanem elpusztul. A Városliget elpusztítása pedig azt jelenti: a budapestiek nem élvezhetik tovább a csendet, a hűs levegőt a fák között, a parkot. Az évekig tartó építkezéssel ugyanis több tízezer tonna betont nyomnak a Ligetbe – amely ezzel teljesen elveszti a park jellegét.
 

Fotó: Járdány Bence

Az emberek ennyire magukénak érezhetik ezt az egész tervet, ha a fejük felett, párt-alapon eldöntötték, hogy beépítik a Ligetet.

A budapestiek 75%-a nem ért egyet a Budapest tüdejének a beépítésével, de a hatalomnak ez nem számít – a lényeg, hogy rengeteg közpénzt szórhatnak ki a haveroknak. Eddig több, mint 10 milliárd forint folyt el a propagandára, a tervekre és ingatlanbérlésre – ennyit tett a Liget Budapest, ahelyett, hogy ebből a pénzből rég megújította volna a parkot.

7 probléma az új épületekkel, az új Néprajzi Múzeum tervével a Ligetben:

1. Az alapprobléma: „gombhoz a kabátot” – az épületekhez igazítják a maradék zöld területet – nem előbb a tájépítészeti pályázatot vitatják meg, és annak alapján a Liget rendezését.

2. Az új Néprajzi Múzeumnak elsősorban a méretével van baj: majdnem 30 méterrel hosszabb, mint a Parlament, és alig marad el a kínai Nemzeti Múzeum méreteitől.

3. Az épület el fogja állni a talajvíz áramlását. Ennek következtében a fák a környéken ki fognak száradni, viszont a környékbeli pincéket elönti a talajvíz. Házak fognak megrogyni. A tervek teljesen elmaszatoltak: nem tudni, hogy az építkezés pontosan milyen környezetkárosítással járna a föld alatt; mi történik majd a talajvíz áramlásával, mi lesz a fák gyökereivel?

4. A terveken az épület tetején minimális földvastagságot ábrázoltak és fákat. Ez így nem reális (az az 50 cm es talajréteg fákkal tiszta hazugság).

5. Az épület hatalmas mesterséges felülete folyamatos karbantartása rengeteg pénzbe kerül – ezt nyilván az adófizetők fogják megfizetni hosszú távon. A projekt költése már így is 10 milliárd forint felett jár és még csak propagandára, meg irodabérlésre költöttek…

6. A tegnapi „médiaesemény” (fogócskázás és bújócskázás a nyilvánosság és a Ligetvédők elől) után nyilvánvaló: a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt fél a nyilvánosságtól. Nem merték nyilvánosan bemutatni a terveket. Baán Lászlóék félnek, hátat fordítanak a budapestieknek.

7. A tájépítész szakma fellázadt a Liget Projekt ellen – csak 7 pályázatot adtak be, nyilván azt is meghívásra. Ebből 5 pályázathoz készült olyan verzió is, amikor nincsenek épületek a Ligetben. A Ligetvédők követelik, hogy ezeket is hozzák nyilvánosságra!

8. Nincs átgondolva az elvesző parkolóhelyek pótlása sem, sem a P+R, sem a VI., VII. ker. lakosok számára – 2000 ingyenes parkolóhely szűnik meg, lesz helyette 600 fizetős és közben növekszik az autóforgalom.

Ligetvédők Sajtóközlemény


Magyar építésziroda tervezheti a Néprajzi Múzeum új épületét

A Napur Architect Kft. építésziroda által vezetett konzorcium tervét találta legjobbnak a nemzetközi zsűri, így ők tervezethetik az új Néprajzi Múzeum épületét az Ötvenhatosok terére.
 

Fotó: MTI / Napur Architect Kft.

Íme a "giga nápolyi"

A Városliget átfogó és komplex megújítását szolgáló Liget Budapest Projekt részeként a tervek szerint 2019-ben készül el a Néprajzi Múzeum minden szakmai és látogató igényt kielégítő, új otthona. Az új múzeummal nemcsak egy újabb emblematikus épülettel gyarapodik a főváros, hanem 140 év után végre a gyűjteményéhez méltó otthonba költözhet a több százezer műtárgyat őrző intézmény.
Képgaléria a "giga csokis nápolyi"nyertes terv képeiből >>>

A bírálóbizottság nemzetközi és magyar tagjai által egyhangúan nyertesnek választott pályamű alapján tökéletesen illeszkedik a Városliget és a Dózsa György út közötti környezetbe, tiszta vonalvezetésű, emblematikus épület, amely nemzetközi szinten is jelképpé válhat, s végre méltó körülmények közé kerülhet a most az egykori Kúria szűkös és múzeumnak alkalmatlan épületében működő intézmény. Az 1872-ben alapított Néprajzi Múzeum a néprajztudomány, az európai etnológia, a kulturális antropológia első számú magyarországi intézménye, múzeumtudományi műhelye, amely soha nem működött egy múzeum számára tervezett, így a gyűjtemény bemutatására igazán alkalmas épületben.

A nol.hu írása szerint az intézmény új, korszerű épületbe való költözése lehetővé teszi majd, hogy a közönség elől eddig elzárt, raktárban pihenő műtárgyak egy jelentős részét végre állandó kiállításon és korszerű módon mutathassa be az intézmény, amely az új múzeumépülettel „hazatér” a Városligetbe. Először ugyanis itt, a Ligetben, a millenniumi kiállításon mutatkozott be széleskörűen a néprajzi gyűjtemény, majd 1906 és 1924 között a városligeti Iparcsarnok üresen álló épülete adott otthont a Néprajzi Múzeumnak.

A Liget Budapest Projekt keretében eddig két új épület megvalósításáról született döntés, melyeket világhírű japán építészek terveznek. Az elbontandó, volt Hungexpo-irodaházak helyén épülő Magyar Zene Házát Sou Fujimoto, a Petőfi Csarnok helyén felépülő Új Nemzeti Galériát pedig a Pritzker-díjas SANAA építésziroda tervezi. A Liget beépítettsége az előírt 7 százalék alatt marad, a park zöldfelülete pedig a mostani 60 százalékról több tízezer négyzetméterrel, 65 százalékra nő majd (ennek a számításnak az érvényességét a független szakértők kétségbe vonják – a szerk.).

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás