Hirdetés
Forrás: 444.hu

A brazil rendőrség gyilkosság miatt nyomoz annak a tisztségviselőnek az ügyében, aki azon dolgozott, hogy megvédje az őslakosokat azoktól a farmerektől és fakitermelőktől, akik el akarják foglalni a földjeiket. Tűz és fegyver – sajnos nem újkeletű., de az antizöld Bolsonaro elnöklése alatt felpörög.

Maxciel Pereira dos Santost kétszer lőtték fejbe Tabatinga városában, közel a kolumbiai és a perui határhoz, amikor egy forgalmas utcán motorozott. A szakszervezet szerint Santost a családja szeme láttára ölték meg.  A BBC szerint a férfi évek óta dolgozott azon, hogy a vadászok, a farmerek és a fakitermelők ne léphessenek be illegálisan a Vale do Javari rezervátum területére, ahol a legtöbb elszigetelt törzs él.

Brazíliában 2017-ben 57 környezetvédelmi aktivistát öltek meg, a módszer sajnos nem újkeletű: mi már 2011-ben is írtunk erről. 

Amazónia természetvédői elleni harcban 2016 novemberében egy tisztviselőt gyilkoltak meg Brazíliában –  2012 óta több mint 150 környezetvédelmi aktivistát öltek meg. Egyes tanulmányok szerint a világszerte előforduló hasonló gyilkosságok fele itt történik. Az amazonasi őserdőben kanyargó Xingu folyó partján fekszik Altamira városa, melynek környezetvédelmi ügyekért felelős titkárát nemrég meggyilkolták.

A környezetvédelmi hatóság munkatársai már az előző hónapban figyelmeztettek, hogy Bolsonaro elnök akadályozza a munkájukat. Mióta az új elnök hivatalba lépett, az esőerdők védelméért felelős hatóság költségvetését 25 százalékkal vágták meg, az erdőtüzek megelőzésére pedig 23 százalékkal költenek kevesebbet. Ezzel egy időben a kiszabott környezetvédelmi bírságok száma 29 százalékkal csökkent, az összegük pedig 43 százalékkal esett vissza.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás