Hirdetés

Meggyilkoltak Hondurasban helyi idő szerint csütörtökön egy környezetvédő aktivistát, aki az őslakosok életterét veszélyeztető vízerőművek és bányák ellen emelte fel a szavát. Megölése miatt több százan vonultak a latin-amerikai ország fővárosának az utcáira. Hondurasban 101 környezetvédő aktivistát öltek meg 2010 és 2014 között.

A La Esperanza-i otthonában lőtték le Berta Cácerest, az ismert környezetvédőt és emberjogi aktivistát. A gyilkosság alig egy héttel azután történt, hogy a nőt legutóbb megfenyegették egy tiltakozókampánya miatt. A gyilkosság nemzetközi felháborodást váltott ki. A tanár végzettségű, 43 éves Berta Cáceres a Hondurasi Őslakosok Tanácsának (Copinh) társalapítója volt, tavaly elnyerte a zöld Nobel-díjként emlegetett Goldman Környezetvédelmi Díjat erőfeszítéseiért, amelyekkel a Gualcarque folyóra egy 50 millió dollár értékű gát felépítését igyekezett megakadályozni, amely több száz indián lakhelyét veszélyeztette. A gátépítési projektet a Caceres vezette tiltakozások nyomán egy időre felfüggesztették.

Az index írt arról az afrikai Kariba-gát kapcsán, hogy az óriási vizierőmű gátakkal kapcsolatban több szakértő úgy gondolja, nem érik meg a hatalmas ráfordítást, és a környezetet is túlságosan megviselik. Egy másik aktuális példa a  moszuli gát  Irakban. 

Cáceres ellenkampánya sikerrel hátráltatta a helyi Desa nevű cég projektjét: több nemzetközi támogató is visszalépett, miközben számos nonprofit szervezet dicsérte Cácerest, amiért vállalta a fellépést a környezetvédő aktivisták számára a világ legveszélyesebb országának számító Hondurasban.  Cácerest többször is megfenyegették az utóbbi időben. Egy február 20-i Rio BLanco-i felvonulás után például a több résztvevővel együtt a hadsereg, a rendőrség, a helyi polgármester és a Desa alkalmazottai is neki mentek. Korábban megerőszakolásos és gyilkolásságos fenyegetéseket is kapott.

A gyilkosság körülményeiről egyelőre nem sokat tudni, egyes beszámolók szerint két fegyveres támadó volt, mások szerint tizenegyen rontottak rá a nőre, akinek a bátyját is megsebezték. A rendőrség azt közölte a helyi médiával, hogy rablótámadás közben történt a gyilkosság, de a család biztos benne, hogy merényletről van szó.

Messze nem Cáceres volt az első aktivista, aki gyanús körülmények között halt meg az utóbbi időben az országban. 2010 és 2014 között összesen 101 ilyen eset fordult elő, ami a lakosságszámhoz viszonyítva a legmagasabb a világon.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás