Hirdetés

Május 3-án került a Mályi Természetvédelmi Egyesülethez egy vörös vércse áramütéssel és súlyos tüdőödémával. intenzív masszírozással és mágnesezéssel sikerült megmenteni a szárnyát és a lábát is. A madár egy hónap után gyógyultan szabadult a Mályi tónál.

A tüdőödémát Dr. Déri János tanácsára gyógyszerekkel kezelték. Középfeszültségű távvezeték oszlopon 20.000 voltos áramütést szenvedett. A beérkezésekor látható jelei az áramütésnek csak a szárnyán voltak. De pár nap múlva a lába is elkezdett kissé színeződni.

Napi 4×45 percen keresztül mágneseztük a szárnyakat és a lábakat a 10 éves Kíra lányommal, illetve kézzel masszíroztuk a pici lábakat, hogy visszaálljon benne a vérkeringés. 20.000 voltos áramütés esetén a sérült végtagokban leáll a keringés vagy elhal a végtag és leesik magától, vagy a madár csipkedi le a sérült végtagot. Az intenzív masszírozással és mágnesezéssel sikerült megmenteni a szárnyát és a lábát is. A napokban jött el az idő amikor több mint egy hónap után szabadon engedtük a vörös vércsét a Mályi tó partján. Szép erőteljes szárnycsapásokkal magas ívben elszállt.

Vörös vércse mentés a Mályi tó partján Vörös vércse mentés a Mályi tó partján
A képre kattintva galéria nyílik.

A TV2 Híradó is nyomon követte a vércse sorsát.
Az első riport itt látható.  A második itt:

Lehoczky Krisztián 
Mályi Természetvédelmi Egyesület

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás