A rovat kizárólagos támogatója

Elhunyt Wangari Maathai kenyai környezetvédő, akit 2004-ben az első afrikai nőként Nobel-békedíjjal tüntettek ki a fenntartható fejlődésért, a demokráciáért és a békéért tett erőfeszítéseiért.

A hírt ma jelentette be az általa alapított Zöld Öv Mozgalom. Wangari Maathai egy nairobi kórházban halt, ahol hosszú ideje rákbetegsége miatt kezelték, 71 éves volt.

A neves környezetvédő 1977-ben indította el a legnagyobb afrikai faültetési programot, a Zöld Öv Mozgalmat, amelynek keretében mintegy 40 millió fát ültettek Afrika-szerte. Szakértők szerint az elmúlt 150 évben a brit gyarmatosítás és a kenyai farmerek tevékenységének következtében Kenyában eltűnt az erdők kétharmada. Az ország területének mindössze két százalékát borítja most erdő.

Maathai fiatal korától kezdve az emberi jogok bátor védelmezője volt, szembeszállt Daniel Arap Moi kenyai elnök diktatórikus rendszerével, és az abban elharapózó korrupcióval, ezért rendszeresen zaklatták a 70-es és 80-as években, sőt, börtönbüntetésre is ítélték. 2002-ben választották be a kenyai parlamentbe, 2003-ban pedig az ország környezetvédelmi államtitkára lett. Az erdőirtások azonban folytatódnak, és ő kilátásba helyezte, hogy megválik tisztségétől. Hazájában egyébként mindenki "Mama Mici"-ként, a Fák Anyjaként ismerte.

Kapcsolódó anyagok:

Palántát a planétának

Egymilliárd fát ültetne a Fák Anyja

Wangari Maathai kenyai környezetvédő az idei Nobel-békedíjas

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás