A rovat kizárólagos támogatója

Donella H. Meadows, úttörő környezeti tudós és író, rövid betegség után 59 évesen meghalt 2001 febr. 20.-án New Hampshire- ben.

Donella H. Meadows, úttörő környezeti tudós és író, rövid betegség után 59 évesen meghalt 2001 febr. 20.-án New Hampshire- ben. Az 1972-ben óriási nemzetközi visszhangot kiváltó, A növekedés határai c. könyv fő szerzőjeként vált világszerte ismertté. A könyv a népesedés, gazdaság és környezet hosszútávú globális trendjeit tanulmányozta, 28 nyelvre fordították le és több millió példányban kelt el. Ugyancsak ő volt a fő szerzője a világhelyzetet húsz évvel később újra vizsgáló tanulmánynak, amely Túl a határokon címmel, az eredeti társszerzőkkel jelent meg 1992-ben. Meadows professzor, akit barátai és kollégái csak Dana-ként ismertek, a “fenntarthatóság mozgalomként” ismertté vált nemzetközi erőfeszítések egyik vezetője volt, hogy megváltoztassa a környezeti, gazdasági és társadalmi rendszereket pusztító folyamatokat. Munkáját széles körben elismerik, meghatározó hatással volt tudományos dolgozatok, kormányzati tervek és nemzetközi egyezmények százaira. Dana Meadows a környezeti rendszerek, etika és újságírás elkötelezett tanára is volt diákjai számára a Dartmouth főiskolán, ahol 29 évig tanított. Sok eredeti hozzájárulása mellett a rendszerelmélethez és a globális trendek analíziséhez, egy kis farmot működtetett és a helyi közösség élénk tagja volt. Világhíréhez hiteles szerénységgel viszonyult, gyakran írta foglalkozásaként egyszerűen azt, hogy “farmer és író”. 1941 március 13-án született Elginben (Illinois), kémikusként végzett a Carleton főiskolán 1963-ban és biofizikából doktorált a Harvard egyetemen 1968-ban. A Massachusetts Institute of Technology kutatójaként Jay Forresternek, a rendszerdinamika és a számítógépes mágneses adattárolás fölfedezőjének neveltje volt.

1972-ben annak a MIT csapatnak a tagja volt, amely a World3 globális számítógép modellt alkotta a Római Klub számára és megteremtette az alapot A növekedés határaihoz. A könyv vezércikké vált szerte a világon és elindította a napjainkban is folyó vitát arról, hogy milyen határokon belül képes a Föld alapul szolgálni az emberi gazdaság növekedéséhez.
Írásai – általában egy heti cikk formájában, mely sorozat a The Global Citizen (Világpolgár) néven 1991-ben Pulitzer Díjra lett fölterjesztve – azóta rendszeresen megjelentek a nemzetközi sajtóban.
1981-ben korábbi férjével (Dennis Meadows) együtt megalapította az International Network of Resource Information Centers (INRIC, erőforrás információs központok nemzetközi hálózata), amely a Balaton Group (Balaton csoport) néven vált ismertté (a magyarországi tó neve után, ahol a csoport évente találkozik). A csoportnak sikerült a hidegháborús vasfüggöny mindkét oldalán élő tudósok közt korai és nagyjelentőségű tapasztalatcserét létrehoznia.
A Balaton csoport koordinátoraként 18 éven át segített egy rendkívül hatékony globális információcserét és együttműködést vezető tudósok, kutatók és a széles fenntarthatóság mozgalom aktivistáinak százai közt.
Meadows professzor ezenfelül számos nemzeti és nemzetközi testületben és tudományos társulatban dolgozott és előadásaival bejárta az egész világot. 1991-ben Pew Scholar, 1994-ben MacArthur Fellow elismerést kapott munkájáért. 1992-ben a Swiss Federal Institute of Technology (ETH) díszdoktorává avatták. 1997-ben Meadows professzor megalapította a Sustainability Institute-ot (Fenntarthatóság Intézet), amelyet “gondolat-és- tett- központnak” nevezett. Az intézet összekapcsolja a globális rendszerek korlátainak kutatását a fenntartható életforma gyakorlati bemutatásaival, beleértve egy ökofalu és biofarm fejlesztését (Hartland Four Corners, Vermont).

További információ: USA: alan@atkisson.com
New England: bmiller@vermontel.net
Europe: davis@eawag.ch
Asia: arevi@taru.org

Dana magyarul olvasható írásainak (főleg György Lajos fordított rendszeresen tőle) gyűjteménye megtalálható a BOCS Alapítvány webhelyén: bocs

A nekrológot a Balaton Group (INRIC) tagjai készítették és tették közzé 2001, febr. 21. reggel a Balaton Group email listáján.Fordította Simonyi Gyula, a Balaton Group egyik magyar tagja: simonyi

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás